sobota, 25 lutego 2017

Książkowe Nowości MARZEC - KWIECIEŃ #24



     Tytuł: "Fatalna lista"

      Autor: Siobhan Vivian


       Wydawnictwo: Feeria

      Data premiery: 1 marca 2017r.



Piękno i brzydota nie zawsze są kwestią wyglądu.
Wyobraź sobie, że gdy przychodzisz do szkoły, oczy wszystkich są wbite w jeden punkt.
W listę.
Czy znajdziesz na niej swoje nazwisko? A jeśli tak, to w której kategorii?
Co roku ktoś – nie wiadomo, kto – wybiera dwie dziewczyny z każdego rocznika. Jedna zostaje okrzyknięta najpiękniejszą, druga – najbrzydszą.
O tych spoza listy natychmiast się zapomina. Wybrane nagle znajdują się w centrum uwagi całej szkoły.
Na liście są nazwiska ośmiu dziewcząt. W świecie po liście ich życie już nigdy nie będzie takie samo.




     Tytuł: "Girl Online. Solo"

      Autor: Zoe Sugg


      Seria: Girl Online (3 tom)

      Wydawnictwo: Insignis


      Data premiery: 1 marca 2017r.



Życie Penny wróciło do normy.
Na początku nowego roku szkolnego jest gotowa stawić światu czoła w pojedynkę. Noah skrócił swoje światowe tournée, zapadł się pod ziemię i nikt – nawet Penny – nie ma pojęcia, co się z nim dzieje. Megan zaprasza Penny do swojej akademii artystycznej, więc nadarza się okazja do zawarcia nowych przyjaźni.
Dobrym sposobem na tęsknotę jest pomaganie wszystkim wokół. Elliot potrzebuje swojej najlepszej przyjaciółki bardziej niż kiedykolwiek, a nowo poznana Posey zmaga się z tremą i szuka pomocnej dłoni. Ale czy Callum, czarujący Szkot z akademii Megan, jest w stanie rozproszyć smutki Penny? Czy uda się jej zapomnieć o Noah, skoro wciąż prześladują ją wspomnienia?



     Tytuł: "Zakazane życzenie"

      Autor: Jessica Khoury


      Wydawnictwo: SQN


      Data premiery: 1 marca 2017r.



Ona jest potężnym dżinnem. On złodziejem z ulicy. Połączyła ich pradawna magia. Kiedy Aladyn odnajduje magiczną lampę, Zahra zostaje przywrócona światu, którego nie widziała od pięciuset lat. Ludzie i dżinny pozostają w stanie wojny, więc aby przetrwać, musi ukrywać swą tożsamość. Przybierając różne kształty, będzie trwać przy swoim nowym panu aż do czasu, kiedy ten wypowie swoje trzy życzenia. Wszystko się komplikuje, gdy Nardukha, potężny król dżinnów, oferuje Zahrze szansę całkowitego uwolnienia od magii lampy. Uratowanie siebie oznacza jednak zdradzenie Aladyna – człowieka, w którym Zahra… zakochała się wbrew sobie.
Teraz musi podjąć dramatyczną decyzję: wybrać między wolnością a uczuciem – zakazanym, lecz silniejszym niż wszystko, co znała do tej pory.


     Tytuł: "Mleko i miód"

      Autor: Rupi Kaur


      Wydawnictwo: Otwarte


      Data premiery: 1 marca 2017r.



"Mleko i miód" to opowieści o miłości i kobiecości, ale też przemocy i stracie. W krótkiej, poetyckiej formie skrystalizowały się pełne cielesności emocje. Każdy z rozdziałów dotyka innych doświadczeń, łagodzi inny ból. Rupi Kaur szczerze i bezkompromisowo ukazuje kobiecość we wszystkich jej odcieniach, cudowną zdolność kobiecego ciała i umysłu do otwierania się na miłość i rozkosz mimo doznanych krzywd.



     Tytuł: "Miłość ze snu"

      Autor:Lucy Keating


      Wydawnictwo: Dolnośląskie


      Data premiery: 1 marca 2017r.



Alicji od zawsze śnił się Maks. We śnie wspólnie zwiedzali świat, jeździli na różowych słoniach, robili wiele cudownych rzeczy, a przede wszystkim zakochali się w sobie do szaleństwa. Maks jest chłopakiem z jej snów. Tylko ze snów… Aż do pewnego poranka Maks pojawia się w szkole i zajmuje miejsce obok. Niestety ten „prawdziwy” nie poznaje Alicji i do tego ma dziewczynę! 



     Tytuł: "Kropla zazdrości, morze miłości"

      Autor: Natalia Sońska


      Wydawnictwo: Czwarta Strona

      Data premiery: 15 marca 2017r.



Kinga pogrąża się w rozpaczy po stracie ukochanego, zaniedbując pracę i przyjaciół. Czy otrząśnie się na czas, by nie stracić tego, co najważniejsze i co dotąd trzymało ją przy życiu? Nie jest to łatwe, bo ilekroć Kinga wyjdzie na prostą, powracają do niej koszmary…
Tymczasem Hania, przyjaciółka Kingi, staje na początku nowej drogi – niestety bardzo wyboistej. Przeszkodą w dążeniu do szczęścia okazują się liczne zobowiązania oraz chęć osiągnięcia sukcesu. Rosnąca ambicja przyćmiewa wartości, dla których jeszcze nie tak dawno Hania była w stanie poświęcić wszystko.




     Tytuł: "Nigdy nie jesteś sama"

      Autor: Renata Adwent


      Wydawnictwo: Feeria

      Data premiery: 15 marca 2017r.



Aniela dorastała w otoczeniu trzech sióstr: bliźniaczki Róży, Milki i Agaty. Zawsze była niepokorna, inna, zadziorna i trudna. Nieustannie walczyła o swoją pozycję w rodzinie. Rodzinie, która jednocześnie daje wsparcie i jest przekleństwem. Rodzinie, z której wyszła z poważną chorobą psychiczną i od której uciekła niemal na drugi koniec świata. Tam w końcu znalazła spokój i miłość, która ją uratowała. Powoli uczucie zburzyło mur, który wokół siebie wybudowała i dało jej nadzieję na szczęście. Dzięki temu po latach mogła powrócić do domu, ale już na innych zasadach.

 
      Tytuł: "Firstlife. Pierwsze życie"

      Autor: Gena Showalter


      Wydawnictwo: Harper Collins

      Data premiery: 15 marca 2017r.



Żyje się tylko raz? Nie w tym świecie, tutaj prawdziwe życie zaczyna się dopiero po śmierci. Jesteś pełnoletni? A więc pora zdecydować, czy będziesz wyznawać zasady Trojki, czy Miriady. Te dwie frakcje toczą zaciekłą walkę o dusze Niezwerbowanych i prawie nigdy nie grają czysto.
Tenley została naznaczona już w chwili narodzin. Jest obdarzona wielką mocą. I Trojką, i Miriada nie cofną się przed niczym, by ją przeciągnąć na swoją stronę. Wciąż nie zdecydowała, dokąd chce trafić po śmierci, a nie wie, że los przygotował dla niej kilka niemiłych niespodzianek.



     Tytuł: "MMA Walka"

      Autor: Vi Keeland


      Seria: MMA Fighter (1 tom)

      Wydawnictwo: Kobiece


      Data premiery: 23 marca 2017r.



Okazuje się, że w życiu profesjonalnego fightera walka może mieć różne znaczenia. Nico Hunter dochodzi do wniosku, że ta pełna adrenaliny, rozgrywana w klatce nie może równać się z wewnętrznymi zmaganiami z… samym sobą.
Spokojna Elle prowadzi nudne, ustatkowane życie. Dobrą pracą i gustownie urządzonym mieszkaniem wynagradza sobie monotonię życia. Facet, z którym spotyka się już nieco ponad dwa lata nie dostarcza jej żadnych wrażeń, ale tak jest bezpieczniej. Stateczniej. Gruby mur, który przez lata budowała wokół swego serca, pozostaje nienaruszony. I dobrze. Przeszłość kobiety jest wystarczającym dowodem na to, co może się wydarzyć, jeżeli straci się kontrolę.
Wszystko zmienia się w dniu, w którym seksowny zawodnik MMA wchodzi do biura Elle. Okazuje się, że wytatuowany, umięśniony fighter wniesie niemałe emocje do poukładanego życia pięknej prawniczki.


   
     Tytuł: "Nothing More"

      Autor: Anna Todd


      Seria: Landon Gibson (1 tom)

      Wydawnictwo: Znak


      Data premiery: 29 marca 2017r.



Kiedy Dakota, dla której przeprowadził się do Nowego Jorku, nagle oświadczyła mu, że to koniec, świat Landona legł w gruzach. Chłopak dzieli życie między pracę a studia, wieczory spędzając przed telewizorem z Tessą – również pogrążoną w smutku po rozstaniu z Hardinem. Landon nie spodziewa się, że odwiedzająca ich czasem koleżanka dziewczyny, urocza cukierniczka Nora, zawróci mu w głowie… akurat wtedy, gdy Dakota ponownie spróbuje odnaleźć w jego ramionach schronienie. Landon czuje, że z tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia i prędzej czy później czyjeś uczucia zostaną zranione. Co gorsza, wizytę w Nowym Jorku zapowiada Hardin. Landon jest rozdarty. Nie chce zranić uczuć Tessy, ale jednocześnie zależy mu na poprawieniu relacji z przyrodnim bratem. Będzie jednak musiał opowiedzieć się po jednej ze stron.

      Tytuł: "Zły Romeo"

      Autor: Leisa Rayven


      Seria: Starcrossed (1 tom)

      Wydawnictwo: Otwarte


      Data premiery: 29 marca 2017r.



Cassie była uroczą dziewczyną z wielkimi ambicjami. Piekielnie zdolny Ethan miał reputację złego chłopca. Zagrali Romeo i Julię – i zmieniło się wszystko. Wielka miłość, jak w dramacie Szekspira, była im pisana. Jednak „zły Romeo” złamał „Julii” serce...
Kilka lat później grają razem na Broadwayu. Gdy spotykają się na scenie, są zmuszeni do konfrontacji z własnymi emocjami. Ethan próbuje odzyskać zranioną Cassie, jednak oboje w niczym nie przypominają siebie sprzed lat...
Czy kiedy kurtyna opadnie, ujawnią, co tak naprawdę kryje się w ich sercach? 



      Tytuł: "Co przyniesie wieczność"

      Autor: Jennifer L. Armentrout


      Wydawnictwo: Filia


      Data premiery: 11 kwietnia 2017r.


Dla niektórych cisza jest bronią, ale Mallory „Myszce” Dodge służy ona jako pancerz ochronny. W dzieciństwie nauczyła się, że lepiej jest zachować milczenie. I choć minęły już cztery lata od kiedy jej koszmar się skończył, dziewczyna zaczyna się martwić, że strach będzie ją paraliżował do końca życia.
Teraz, po latach indywidualnego nauczania pod troskliwym okiem przybranych rodziców, Mallory musi się zmierzyć z nowym wyzwaniem – ostatnią klasą w publicznej szkole średniej. Żaden ze scenariuszy, które sobie stworzyła, nie zakładał, że pierwszego dnia nauki wpadnie na Ridera Starka, niewidzianego od lat przyjaciela i opiekuna.
Dziewczyna uświadamia sobie, że ich więź przetrwała. Okazuje się jednak, że nie tylko Mallory zmaga się z demonami przeszłości. Widząc, że życie wymyka się Riderowi spod kontroli, staje ona w obliczu wyboru pomiędzy dalszym milczeniem, a walką o kogoś, kogo kocha, o życie, jakiego pragnie, i prawdę, która musi zostać ujawniona.


Chyba najbardziej wyczekuję premiery "Girl Online. Solo". Mimo, że to książka dla nieco młodszych odbiorców to ja bardzo polubiłam jej bohaterów i chętnie ponownie się z nimi spotkam. Mam tylko nadzieję, że autorka zbytnio nie namiesza i mnie nie rozczaruje. Nie mogę się również doczekać "Kropli zazdrości, morza miłości". "Mniej złości, więcej miłości" skończyło się tak, że miałam ochotę od razu sięgnąć po kontynuację. "MMA Walka", "Nothing More" i "Co przyniesie wieczność" to powieści autorek, które już wcześniej mnie oczarowały - mam nadzieję, że i teraz będę usatysfakcjonowana. "Złego Romea" miałam okazję już przeczytać. Recenzja wkrótce, ale już teraz mogę powiedzieć, że ta książka powinna znaleźć się na Waszej liście "Do przeczytania". Nigdy wcześniej nie wspominałam tu o poezji, ale wiele pozytywnych recenzji zachęciło mnie do przeczytania "Mleka i miodu". Nigdy nie było mi po drodze z wierszami, ale mam nadzieję, że teraz się to zmieni.

A Wy na jakie książki czekacie?


środa, 22 lutego 2017

"Seria niefortunnych zdarzeń" - RECENZJA SERIALU


Oryginalny tytuł: Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Twórcy: Mike Carey

Ilość sezonów: 1
  
Obsada:
Neil Patrick Harris jako Hrabia Olaf
Malina Weissman jako Violet Baudelaire
Louis Hynes jako Klaus Baudelaire
 Patrick Warburton jako Lemony Snicket 
  
Na skutek tragicznego pożaru trójka nadzwyczajnie zdolnych i uroczych dzieci Baudelaire - Wioletka, Klaus i Słoneczko - traci dom oraz oboje rodziców. Sieroty trafiają do odrażającego Hrabiego Olafa. Ten tylko czyha na fortunę Baudelairów, która ma przejść w ręce najstarszej córki po jej dojściu do pełnoletności. Dzieci rozpoczynają niebezpieczne i pełne niefortunnych zdarzeń życie, tak inne od tego, które wiodły przed pożarem w domu z rodzicami.

"Serię niefortunnych zdarzeń" zaczęłam oglądać przypadkowo. Nie miałam planów na wieczór, a co lepszego mogę robić w piątek 13-tego, niż oglądać ekranizację najbardziej pechowych książek? Włączyłam pierwszy odcinek, potem drugi... i zanim się zorientowałam skończyłam oglądać ostatni. Zakochałam się już od pierwszych sekund, bo samo intro jest małym dziełem sztuki. Dwa odcinki są zrealizowane na podstawie jednej książki i za każdym razem, gdy przechodzimy do kolejnej części, intro ulega zmianie. Może się to wydawać bez znaczenia, ale dzięki temu widzimy, ile pracy twórcy włożyli w realizację serialu i jak bardzo go dopracowali. Rzeczą, która niewątpliwie wyróżnia "Serię niefortunnych zdarzeń" jest fakt, że nikt nie zachęca nas do obejrzenia. Wręcz przeciwnie - w każdym odcinku kilkakrotnie słyszymy, że nie powinniśmy go oglądać. "Nie patrz się! nie patrz się! To serial co zatruje życie Ci i dzień. Każdy odcinek rzuca smutku cień. Nie patrz się więc, nie patrz się, nie patrz się... Bo tylko strach i zawód tu czekają Cię. Każdy kogo spytasz powie stanowczo: Nie patrz się, nie patrz się...". Na początku potraktowałam te ostrzeżenia z przymrużeniem oka i spodziewałam się typowego, zabawnego serialu dla dzieci i młodzieży. Wyszłam z założenia, że nie może być zbyt brutalnie, a okazało się, że morderstw tu nie brakuje. Kolejnym bardzo ciekawym zabiegiem zastosowanym w serialu jest sposób prowadzenia narracji. O kolejnych przygodach rodzeństwa Baudelaire'ów  opowiada nam Lemony Snicket, który jednocześnie 1) komentuje wydarzenia w serialu, 2) jest autorem książek o losach dzieci, 3) sam jest bohaterem swoich książek. To może się wydawać trochę pokręcone, ale w serialu sprawdza się znakomicie!
"Seria niefortunnych zdarzeń" ma niesamowity klimat. Bajkowa scenografia i kostiumy robią wrażenie, a dramatyzm i groza mieszają się z komizmem tworząc coś niesamowitego! Serial jest pełen czarnego humoru, który w pełni docenią starsi odbiorcy, więc nie jestem przekonana, czy to dobra propozycja dla młodszych widzów. Miejscami jest naprawdę koszmarnie. Oczywiście nie mam tu na myśli potworów wyskakujących z szafy i psychopaty z piłą łańcuchową, ale w niektórych momentach jesteśmy naprawdę poruszeni ogromem nieszczęść spadających na trójkę dzieci. Sam autor sugeruje, że "niektóre obrazy są zbyt przygnębiające dla zwykłego widza". Kolejnym plusem produkcji są idealnie dobrani aktorzy. Patrick Harris jako Hrabia Olaf zmienia wygląd niczym kameleon. Każde jego wcielenie jest oryginalne i szalone, a to z kolei prowadzi do niekontrolowanych wybuchów śmiechu. Uwielbiam również Patricka Warburtona, który wciela się Lemony'ego Snicketa. Młodzi aktorzy wcielający się w rodzeństwo zdobyli moją sympatię, ale moją ulubienicą jest Słoneczko! Mimo, że jest jeszcze bardzo malutka to inteligencją nie odstaje od starszego rodzeństwa. Los nie oszczędza Baudelaire'ów, przez co nie mogą zbyt długo pozostać w jednym miejscu. Co dwa odcinki zmieniają opiekuna i dzięki temu jest jeszcze ciekawiej. Za każdym razem trafiamy w nowe miejsce, przez co tym serialem po prostu nie można się znudzić! Pierwszym sezonem "Serii niefortunnych zdarzeń" jestem absolutnie zachwycona i już nie mogę się doczekać premiery kolejnego.


Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.