sobota, 26 listopada 2016

Książkowe Nowości LISTOPAD- GRUDZIEŃ #21



u4-jules      Tytuł: "U4: Jules"

      Autor: Carole Trebor


      Seria: U4 (1 tom)

      Wydawnictwo: Polarny Lis


      Data premiery: 20 listopada 2016r.


Akcja wszystkich czterech powieści wchodzących w jej skład toczy się współcześnie, od 1 listopada do 24 grudnia. Na świecie wybucha epidemia wywołana przez niezwykle groźnego wirusa U4, na którego nie ma remedium. W ciągu miesiąca wirus wyniszcza niemal całą ludzkość. Epidemię w zagadkowy sposób przeżywają tylko młodzi ludzie między 15 a 18 rokiem życia. I to właśnie z perspektywy czworga spośród ocalałych nastolatków – dwóch dziewcząt Koridwen i Stéphane oraz dwóch chłopców Yannisa i Jules’a – czytelnik ogląda postapokaliptyczny świat.


dręczyciel      Tytuł: "Dręczyciel"

      Autor: Penelope Douglas


      Seria: Fall Away (1 tom)

      Wydawnictwo: Septem


      Data premiery: 22 listopada 2016r.



Tate i Jared znali się od dzieciństwa. Łączyła ich przyjaźń, byli sobie bliscy. Wszystko się zmieniło, gdy oboje mieli czternaście lat. Z dnia na dzień Jared zaczął dręczyć Tate — bez wyraźnego powodu. Upokarzał ją, poniżał, robił wszystko, aby zrujnować jej życie. Im bardziej Tate schodziła mu z drogi, tym bardziej sadystycznie ją prześladował. Wreszcie Tate uciekła na rok do Paryża. To ją odmieniło: przestała być przerażoną, zaszczutą dziewczynką, stała się młodą, pewną swojej wartości kobietą. Stała się silna, bardzo silna i zdecydowana. I postanowiła, że nie pozwoli więcej się dręczyć. Wreszcie była gotowa podnieść głowę i nie cofać się przed swoim prześladowcą. Wiedziała, że nie będzie łatwo. Gdy przyjaciel staje się wrogiem, ma ogromną przewagę. Zna wszystkie sekrety, lęki, myśli swojej ofiary i wie, co zaboli najmocniej.


przebudzenie-krola       Tytuł: "Przebudzenie króla"

      Autor: Maggie Stiefvater


      Seria: The Raven Cycle (4 tom)

      Wydawnictwo: Uroborus


      Data premiery: 23 listopada 2016r.



Poszukiwania Glendowera trwają. Gansey i jego przyjaciele – Adam, Ronan, Noah i Blue – z każdym dniem są coraz bliżej znalezienia kryjówki legendarnego walijskiego króla. Czasu jest jednak coraz mniej. By ocalić Ganseya, który według przepowiedni niedługo umrze zabity pocałunkiem Blue, muszą obudzić go jak najszybciej. Krok za nimi czają się jednak ciemność i groza, bardziej przerażające niż cokolwiek, czego do tej pory zaznali… Czy i tym razem dadzą radę stawić jej czoła? I czy wszyscy wyjdą cało z tego ostatniego starcia?

      Tytuł: "12 dni świąt Dasha i Lily"

      Autor: Rachel Cohn, David Levithan


      Seria: Dash & Lily (2 tom)

      Wydawnictwo: Bukowy Las


      Data premiery: 23 listopada 2016r.



Minął prawie rok od ostatnich Świąt, do Gwiazdki zostało tylko dwanaście dni… Dash i Lily są wciąż razem, ale czy są tacy sami?
Od czasu, kiedy czytelnicy śledzili rodzące się uczucie Dasha i Lily, bohaterowie wiele wspólnie przeszli. Ukochany dziadek Lily przeżył zawał serca, a trudna rekonwalescencja dramatycznie wpłynęła na jego zwykle optymistyczne usposobienie. To nie był łatwy rok.
Zostało zaledwie dwanaście dni do Bożego Narodzenia – dla Lily najważniejszego czasu w roku. Dash wraz z przyjaciółmi muszą podbić Manhattan, by pomóc Lily odnaleźć świąteczną magię grudniowego Nowego Jorku. Czy przyjaźń i miłość na nowo rozbłysną - jak światełka na choince?



      Tytuł: "Miłość za wszelką cenę"

      Autor: Louisa Reid


      Seria: Fall Away (1 tom)

      Wydawnictwo: Zielona Sowa


      Data premiery: 23 listopada 2016r.



Szesnastoletnia Audrey po pożarze domu, który udaje jej się przeżyć, razem z matką i bratem przenosi się do nowego miasta. Niestety przeprowadzka nie niesie za sobą upragnionej ulgi. Dziewczyna czuje, że jest inna, ma wrażenie, że odstaje od zwykłych nastolatek w jej wieku. Lekarstwem na jej problemy może okazać się mieszkający nieopodal Leo. Losy tej dwójki splatają się. Pojawienie się chłopaka uświadomi Audrey, że nic nie jest takie, jakim do tej pory się jej wydawało. Dziewczyna zrozumie, że kochając kogoś można zrobić wiele. Pytanie, czy zawsze wiele dobrego…


      Tytuł: "Szklany tron. Książka do kolorowania"

      Autor: Sarah J. Maas


      Wydawnictwo: Uroborus


      Data premiery: 23 listopada 2016r.



Pobudź wyobraźnię wspaniałymi obrazami ze świata bestsellerowego cyklu Sarah J. Maas. Celaena na dachach Rifthold, Chaol w ogrodach szklanego zamku, Manon pokonująca przełęcz na swoim wywernie i wiele innych ulubionych scen, postaci i przedmiotów, które pozwolą poczuć klimat tej niezwykłej opowieści. 


       Tytuł: "Naznaczona"

      Autor: Anne Bishop


      Seria: Inni (4 tom)

      Wydawnictwo: Initium


      Data premiery: 16 grudnia 2016r.



Przez wieki Inni i ludzie żyli obok siebie, ale stosunki między nimi były napięte. Gdy jednak ludzkość przekroczyła pewne granice, Inni muszą zadecydować, ile człowieczeństwa są w stanie tolerować – zarówno w swej społeczności, jak i w sobie samych…
Ponieważ Inni zawarli sojusz z cassandra sangue, delikatnymi acz potężnymi wieszczkami krwi, które były wykorzystywane przez własny gatunek, relacje między ludźmi a Innymi ulegają zmianie. Niektórzy z nich, tak jak Simon Wilcza Straż, wilczy strażnik i przywódca Dziedzińca w Lakeside, i wieszczka krwi Meg Corbyn, uważają nowe przymierze za korzystne – nie tylko pod względem osobistym, ale i praktycznym.
Ale nie wszyscy są przekonani do takiego rozwiązania. Grupa ludzi o zradykalizowanych poglądach planuje przejęcie kontroli nad krainą i organizuje serię brutalnych ataków na Innych. Nie wie tylko, że ziem Innych strzegą o wiele starsze i bardziej niebezpieczne siły niż wampiry i zmiennokształtni. Owe moce są w stanie uczynić wszystko, by chronić to, co do nich należy…



perfekcyjne       Tytuł: "Perfekcyjne"

      Autor: Sara Shepard


      Seria: The Perfectionists (1 tom)

      Wydawnictwo: Otwarte


      Data premiery: 18 grudnia 2016r.



Ava, Caitlin, Mackenzie, Julie i Parker – wszystkie dążą do perfekcji bez względu na cenę. Połączyła je nienawiść do przystojnego kobieciarza Nolana Hotchkissa, który zranił każdą z nich. Dziewczęta planują morderstwo doskonałe – w żartach, rzecz jasna, bo nigdy by się na to nie odważyły. Kiedy Nolan ginie tak, jak to planowały, nastolatki stają się głównymi podejrzanymi. Tylko że to nie one zabiły!

Tym razem "Nowości" pojawiają się z lekkim opóźnieniem. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie :-) Najbardziej wyczekuję lektury "Dręczyciela" i "Miłości za wszelką cenę". Również bardzo zainteresowały mnie kolorowanki inspirowany "Szklanym tronem". Inne jakoś mnie nie zaciekawiły, ale w ty z Caeloną koniecznie muszę się zaopatrzyć! Cieszę się, że wreszcie wyszedł czwarty tom "Kruczego cyklu", teraz będę mogła kupić całą serię i wreszcie ją przeczytać. Podobnie jest z Dashem i Lilly - w zeszłym roku nie udało mi się przeczytać pierwszego tomu, chciałam to nadrobić w tym i dlatego cieszę się, że już wyszła kontynuacja. 

A jakie książki Was interesują? Na jakie Nowości czekacie, których ja nie wymieniłam?


sobota, 19 listopada 2016

Listopad bez "Igrzysk Śmierci"?


Tag powstał w ramach akcji "Kochasz Igrzyska Śmierci? Prawda czy fałsz?", którą organizuje strona


UWAGA! SPOILERY!

Bohater, który złamał Ci serce
Słowa Haymitcha: "Nawet za sto lat nie będziesz na niego zasługiwała" zawsze łamią mi serce. Gdy Peeta dowiedział się, że wraca na arenę nie myślał o sobie, tylko od razu zaczął się zastanawiać, co zrobić by chronić Katniss.




Scena, która doprowadziła Cię do płaczu
Obie części ekranizacji "Kosogłosa" to był dla mnie istny dramat. Josh Hutcherson idealnie zagrał Peetę. Serce mi pękało za każdym razem, gdy tylko widziałam go po torturach w Kapitolu. 
 "- Twój ulubiony kolor... to zielony?
- Tak jest - potwierdzam, a po chwili przychodzi mi do głowy, że też mogę coś powiedzieć. - A twój to pomarańczowy.
- Pomarańczowy? - powtarza bez przekonania.
- Tak, ale nie jaskrawy, a raczej łagodny jak zachód słońca. Przynajmniej tak mi kiedyś powiedziałeś.
- Aha. - Na sekundę zamyka oczy, jakby usiłował przywołać w myślach tamten zachód słońca, a potem kiwa głową. - Dziękuję.
Słowa same zaczynają pchać mi się na usta.
- Jesteś malarzem. Jesteś piekarzem. Lubisz spać przy otwartych oknach. Nigdy nie słodzisz herbaty i zawsze podwójnie wiążesz sznurowadła."




Scena śmiechu warta
 

Zaskakująca scena
"-Caesarze, czy twoim zdaniem nasi przyjaciele tutaj potrafią dochować tajemnicy?
-Ani trochę w to nie wątpię-zapewnił Caesar.
-Jesteśmy już małżeństwem-wyjawił Peeta cicho.
[...]
-Przecież nawet krótkie chwile szczęścia są lepsze niż nic.
-Pewnie też bym tak uważał, Caesarze-oświadcza Peeta z goryczą. -GDYBY NIE DZIECKO."


Nudny bohater
Ten chłopak, który zabił Rue. Był tak nudny, że nawet nie pamiętam jak miał na imię.






Opis idealny
"To, czego potrzebuję do przeżycia, to nie ogień Gale'a, podsycany wściekłością i nienawiścią. Mam w sobie wystarczająco dużo żaru. Potrzeba mi wiosennego mniszka, jaskrawożółtego kwiatu, który symbolizuje odrodzenie i nie oznacza zniszczenia.Oczekuję zapowiedzi, że życie będzie toczyć się dalej, bez względu na to, jak poważne ponieśliśmy straty. Chcę wiedzieć, że znowu może być dobrze, a tylko Peeta może mi to ofiarować." ~Kosogłos


Scena, przez którą zaniemówiłeś


Najlepszy pocałunek
"- W gruncie rzeczy nikt mnie nie potrzebuje (…)
- Nieprawda – sprzeciwiam się. – Ja ciebie potrzebuję."

 

Ship, który nie ma prawa istnieć
Autorki Tagu nasunęły mi na myśl Katniss i Snowa. Nie wiem, kto na to wpadł, ale... Nie, nie mogę sobie tego wyobrazić. Dla Snowa idealna byłaby Coin, chociaż nie wiem, czy nie byłaby dla niego zbyt podła...







sobota, 12 listopada 2016

"Zawsze myślał o sobie jako kimś silnym, rządził wszystkim, dopóki nie weszła do jego życia i nie odebrała mu korony." -RECENZJA KSIĄŻKI- "BEFORE. Chroń mnie przed tym czego pragnę"



           Oryginalny tytuł: Before

            Autor: Anna Todd

           Wydawnictwo: Znak

            Seria: After

            Liczba stron: 448



Życie Hardina można podzielić na to, co zdarzyło się przed poznaniem Tessy, i na to, co zdarzyło się później. Wcześniej Hardin nie miał nic do stracenia.
Tylko gniew pobudzał go do działania. Nikt nie nauczył go, co to znaczy kochać. Hardin zawsze był sam. Imiona kolejnych dziewczyn zlewały mu się w jedno. Pragnął ich dotyku, ale od uczuć trzymał się z daleka. Dzięki temu życie było proste.
Tessa miała być kolejną łatwą zdobyczą. Całkiem nieźle się bawił… Dopóki szarość jej oczu nie zaczęła prześladować go w snach, a kształt ust doprowadzać do szału. Tak dobrze sobie radził, zanim popełnił błąd i pozwolił jej stać się całym światem! Obiecał sobie, że zrobi wszystko, by było tak jak dawniej.

Uwielbiam Annę Todd za to, że nie spoczęła na laurach i nie przepisała tej samej historii jeszcze raz. Początek znajomości Hardina został dokładnie opisany, dzięki czemu możemy dokładnie, poznać uczucia chłopaka. Jednak nie podobał mi się przeskok, który w pewnym momencie następuje. Nie dość, że przez to pogubiłam się w akcji, bo nie pamiętam już tak dobrze pierwszego tomu, to właśnie ominiętych momentów byłam najbardziej ciekawa! Miałam wrażenie jakby autorka pomyślałam sobie: "Dobra, nie chcę mi się już tego pisać. Przeskoczymy pół książki i lećmy dalej!". Nie rozumiem dlaczego Anna Todd, ominęła kluczowe wydarzenia z pierwszej części. Nie zapominajmy jednak, że "Before" to nie tylko Hardin i Tessa. Na początku i na końcu książki możemy przeczytać rozdziały z perspektywy drugoplanowych bohaterów. Mamy okazję lepiej poznać Molly, Steph, Zeda... Każdy z nich dostał swój rozdział, który opisuje wydarzenia sprzed lat. Kiedy zna się przeszłość człowieka nagle wszystko się zmienia i znika cała nienawiść. Całkowicie zmieniło to moje poglądy na niektóre postaci z pierwszego tomu. Szczególne wrażenia zrobiła na mnie Molly. Przez wszystkie cztery tomy jej nie lubiłam, ale teraz to się zmieniło. Odwrotnie było ze Steph. Lektura "Before" sprawiła, że ostatnie pokłady mojej sympatii do niej wyparowały. Dzięki tej części zaczynamy rozumieć postępowanie Hardina w "After. Płomień pod moją skórą".  
Chłopak często działał w niezrozumiały dla nas sposób, bywał arogancji, agresywny i zaborczy. Teraz mamy możliwość wglądu do jego umysłu. Częściowo jego przeszłość poznaliśmy już we wcześniejszych tomach, ale dopiero teraz w pełni możemy zrozumieć, jakie piętno to na nim odcisnęło. Ten chłopak naprawdę nie miał lekko w życiu, więc próbując uniknąć cierpienia, uciekał przed światem. Styl pisania autorki jest na równie wysokim poziomie, co w czwartej części. Anna Todd pisze z lekkością i swobodą, co czuć na każdej stronie. Sama fabuła może nie będzie zaskoczeniem dla fanów serii After. Każdy, kto przeczytał cztery poprzednie tomy zna zakończenie, jednak "Before" wciąga. To książka, która porusza serce i sprawia, że emocje związane z burzliwym związkiem Hardina i Tessy odradzają się w was na nowo. Myślę, że "Before. Chroń mnie przed tym, czego pragnę" jest taką kropką nad „i”, swego rodzaju dopełnieniem całości. Szczerze polecam "Before" i całą serię After każdemu czytelnikowi. To nie kolejna oklepana powieść new adult, jakich ostatnio jest na pęczki. To historia, która wdziera się w nasze serce i pozostaje z nami na bardzo długo.


sobota, 5 listopada 2016

"Życie polega na wykorzystywaniu chwil. Robieniu tego, co się chce i co konieczne. Nie mam zamiaru się ukrywać. Nie chcę się wahać. Pragnę po prostu żyć." - RECENZJA KSIĄŻKI - "Gus"



       Oryginalny tytuł: Gus

        Autor: Kim Holden


        Wydawnictwo: Filia


        Seria: Promyczek


        Liczba stron: 500




Szczerze mówiąc, nie wiem już jak żyć.
Promyczek nie była tylko moją najlepszą przyjaciółką,
była moją drugą połówką.
Drugą połową mojego umysłu,
mojego sumienia, mojego poczucia humoru,
mojej kreatywności…
Była drugą połową mojego serca.
W jaki sposób człowiek może wrócić
do swoich zajęć, jeśli na zawsze stracił połowę siebie?

 
Czytaliście "Promyczka"? 
Jeśli nie, to wykonajcie trzy następujące kroki:
1) wejdźcie na stronę swojej ulubionej księgarni,
2) zamówcie "Promyczka",
3) zabarykadujcie się w pokoju ze stosem chusteczek i czytajcie "Promyczka".
Jeżeli ten problem mamy już rozwiązany, możecie przeczytać moją recenzję "Gusa".
Od razu po przeczytaniu pierwszej części, zaczęłam odliczać dni do premiery kontynuacji. Oczekiwania były ogromne, tak samo jak strach, że jednak się rozczaruję. Co sądzę po lekturze? Kim Holden stworzyła piękną historię, ale uważam, że nie wykorzystała jej potencjału do końca. Gus to chłopak z sercem na dłoni, więc możecie się domyślić, jakie piętno odcisnęła na nim śmierć Promyczka. Katy była jego drugą połową, więc bardzo trudno mu się odnaleźć po jej odejściu. Podczas trasy koncertowej ucieka od bólu pijąc i uprawiając seks z przypadkowymi dziewczynami. Gdy wydaje się, że jego życie już zupełnie straciło sens, pojawia się w nim Scott, która na nowo przywróci mu chęć do życia. Ale chcę żebyście to dobrze zrozumieli - nie jest tak, że Gus poznaje dziewczynę i nagle wszystko już jest wspaniale. Proces jego "odkupienie" jest długi i bolesny, ale jeśli mamy przy sobie osoby, które kochamy i które kochają nas możemy zrobić wszystko. 
Scout jest osobą o bardzo sprzecznym charakterze. Z jednej strony jest silna i dobrze zorganizowana, a z drugiej widzimy załamaną dziewczynę, która za wszelką cenę stara się pozostań niewidzialna. Przez to byłam bardzo ciekawa jej przeszłości. Niestety jednak ten aspekt okazał się dla mnie największym rozczarowaniem. Jak dla mnie wszystko potoczyło się zbyt szybko i zbyt łatwo. Liczyłam, że autorka bardziej rozwinie pewien wątek, a gdy zaczęło się robić ciekawie, po prostu go ucięła. Oprócz dwóch głównych postaci ponownie spotykamy się z tymi, które polubiliśmy w pierwszym tomie, ale również poznajemy całkiem nowych. Moje serce zdobyła starsza pani, która mieszkała w sąsiedztwie Gusa. Nie jest typową staruszką, przez co jej relacja z Gusem była bardzo ciekawa. W wielu recenzjach spotkałam się z opinią, że styl pisania autorki uległ wielkiej zmianie w stosunku do "Promyczka". Przyznam, że ja tego nie odczuwałam. Oczywiście perspektywa Katy i Gusa to dwie różne rzeczy, ale różnica wydała mi się naturalna i ani przez moment nie była problematyczna. Jednak uważam, że kcówka była zbyt słodka. Miałam wrażenie, że za chwilę wszyscy złapią się za ręce i zaczną tańczyć w kółku. Rozumiem, że bohaterowie zasłużyli na szczęście po tym jak wiele przeszli, ale autorka nieco przedobrzyła. Co prawda "Gus" nie był już takim zaskoczeniem jak "Promyczek", ale uważam go za dobrą kontynuację. Co prawda nie było tu już tylu powodów do wzruszeń, ale wzruszałam się za każdym razem, gdy ktoś wspominał o Katy.  ''Oto historia Gusa. Opowiada o zagubieniu. O odnalezieniu. I o stopniowym procesie uzdrawiania.'' - nic dodać, nic ująć.



Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.