sobota, 28 maja 2016

Książkowe Nowości MAJ-CZERWIEC #15




      Tytuł: "Mimo moich win"

      Autor: Tarryn Fisher

      Wydawnictwo: Otwarte

      Data premiery: 23 maja 2016r.






Nie, nie jestem bez winy, ale zanim mnie osądzisz, pozwól, że coś Ci powiem. Pomyśl o mężczyźnie, którego kochasz najbardziej. Pomyśl o każdej wspólnej chwili wypełnionej rozmowami i milczeniem, o lepszych i gorszych dniach, o budzeniu się u jego boku. A teraz wyobraź sobie, że go tracisz. Ktoś wyszarpał, wydarł ukochanego z Twojego życia i zostawił pustkę. Cholernie niesprawiedliwe.
prawda? Mogłabym odpuścić, zapomnieć, wyjechać… Jednak czy zrobiłabyś to samo, gdyby w grę wchodziło odzyskanie każdego wspólnego dnia z ukochanym? Do tej pory cierpiałam. Teraz postanowiłam zawalczyć, nawet jeśli to oznacza, że inni też będą cierpieć. Bo miłość zawsze boli i nadszedł czas, by przygotować się na rany i blizny. A Ty, mimo moich win, nie potępisz mnie. Widzę, że już się wahasz, patrzysz w stronę ukochanego i myślisz, ile byłabyś w stanie poświęcić, by go odzyskać. 



      

      Tytuł: "Fobos"

      Autor: Victor Dixen

      Wydawnictwo: Otwarte

      Data premiery: 1 czerwca 2016r.






Léonor wchodzi na pokład statku kosmicznego. Doskonale pamięta moment, w którym zobaczyła ogłoszenie o naborze do programu „Genesis”, pierwszego reality show w kosmosie. Sześć dziewczyn i sześciu chłopaków wybranych w ogólnoświatowym castingu ma założyć pierwszą ludzką kolonię na Marsie. Będą poznawać się podczas sześciominutowych randek, by zdecydować, z kim założą rodzinę, gdy dotrą do celu.
Léonor uważa, że to jej jedyna szansa nie tylko na zdobycie sławy, ale i na lepsze życie. Przez całe dzieciństwo przechodziła od jednej rodziny zastępczej do drugiej. Nie ma nic do stracenia i zamierza rozegrać tę grę po swojemu.




królowa cierni

     
      Tytuł: "Królowa cierni"

      Autor: Sarah J. Maas

      Wydawnictwo: Uroborus

      Data premiery: 2 czerwca 2016r.







Celaena Sardothien do tej pory traciła wszystkich, których kochała. Zamordowano jej rodziców, jej ukochany, Sam, także zginął w męczarniach. Jej przyjaciółka, Nehemia, poświęciła życie, by Celaena mogła odkryć swoje dziedzictwo i pójść za przeznaczeniem… Ale dość tego. Teraz, gdy okiełznała już swoją moc, nadszedł czas na zemstę. Dziewczyna znana do tej pory jako Zabójczyni Adarlanu zniknęła – narodziła się Aelin Ogniste Serce, królowa podbitego przez Adarlan Terrassenu. Nadszedł czas walki o wszystko, co ważne. Aelin wraca do Adarlanu, by zemścić się na tych, którzy skrzywdzili jej bliskich, odzyskać tron i stanąć twarzą w twarz z cieniami przeszłości. A przede wszystkim po to, by chronić tych, którzy jej pozostali. 




      Tytuł: "Alive/Żywi"

      Autor: Scott Sigler

      Wydawnictwo: Feeria

      Data premiery: 2 czerwca 2016r.





Po obudzeniu się nastoletnia bohaterka odkrywa, że jest uwięziona w trumnie. Dodatkowo nie ma pojęcia, kim jest,
gdzie jest i jak się tu znalazła. Okazuje się, że w połączonym z jej więzieniem pomieszczeniu znajdują się równie zaskoczeni ocalali.
Za ich pokojem znajduje się korytarz pełen zakurzonych kości, ale żadnych ludzi, żadnych odpowiedzi. Dziewczyna wie o sobie tylko jedno – nazywa się Savage, co wypisano w nogach trumny. Zauważa
też, że inni na nią liczą. Nie jest największa ani najodważniejsza, ale z
pewnych powodów budzi powszechne zaufanie. Teraz, jeśli ma im się udać, dziewczyna musi sprawić, żeby zaufali sobie nawzajem. Muszą zmierzyć się z prawdą, niezależnie od tego jak bolesna by była.





      Tytuł: "Arktyczny dotyk"

      Autor: Jennifer L. Armentrout

      Wydawnictwo: Filia

      Data premiery: 6 czerwca 2016r.





Layla Shaw próbuje pozbierać kawałki swojego roztrzaskanego życia. Nie jest to łatwe w przypadku siedemnastolatki święcie przekonanej, że gorzej już być nie może. Co gorsza, z uwagi na tajemniczą moc, jaką włada dziewczyna, jej niewiarygodnie przystojny przyjaciel, Zayne, na zawsze pozostanie dla niej nieosiągalny.
Klan strażników, który od zawsze chronił Laylę, nagle zaczyna skrywać przed nią niebezpieczne sekrety. Do tego dziewczyna nie potrafi przestać myśleć o Rocie – grzesznym, seksownym, demonicznym księciu, który rozumie ją lepiej niż ktokolwiek.
Nagle moc Layli zaczyna się przekształcać, przez co może ona poznać smak zakazanego do tej pory owocu. W najmniej oczekiwanym momencie wraca do niej Roth, przynosząc wieści, które na zawsze mogą odmienić los dziewczyny. W końcu dostaje to, czego pragnęła, jednak na ziemi rozpętuje się piekło, liczba ofiar zaczyna wzrastać, a cena za szczęście może okazać się zbyt wysoka…



      Tytuł: "Kiedy odszedłeś"

      Autor: Jojo Moyes

      Wydawnictwo: Między Słowami

      Data premiery: 6 czerwca 2016r.





Nie myśl o mnie za często…
Po prostu żyj dobrze.
Po prostu żyj.
Will

Tyle że Lou nie ma pojęcia, jak to zrobić. I trudno jej się dziwić.
A jednak Kiedy odszedłeś to nie tylko historia o podnoszeniu się po utraconej miłości, lecz także inspirująca opowieść o nowych początkach. Pamiętając o obietnicy złożonej ukochanemu, Lou stara się znajdować nowe powody, dla których warto czekać na każdy kolejny dzień.





      Tytuł: "Heaven. Miasto elfów"

      Autor: Christoph Marzi

      Wydawnictwo: Muza

      Data premiery: 8 czerwca 2016r.







Londyn jest jego miastem. Ponad dachami brytyjskiej stolicy osiemnastoletni David znalazł swój drugi dom. Tylko tutaj czuje się wolny i może zapomnieć o swojej niechlubnej przeszłości.
Pewnej nocy na jednym z dachów spotyka dziwną i piękną dziewczynę. Ma na imię Heaven i błaga o pomoc. Twierdzi, że właśnie wycięto jej serce. Choć David nic z tego nie rozumie i nie dowierza słowom Heaven, postanawia jej pomóc. W szpitalu lekarz potwierdza, że Heaven naprawdę nie ma serca. W ten sposób rozpoczyna się ich wspólna niebezpieczna przygoda. Przeżyją tylko wtedy, gdy uda im się poznać tajemnicę Heaven.






      Tytuł: "Przekroczyć granice"

      Autor: Katie McGarry

      Wydawnictwo: Muza

      Data premiery: 8 czerwca 2016r.





Nikt nie wie, co zdarzyło się tamtego wieczoru, kiedy Echo Emerson z popularnej dziewczyny stała się outsiderką z dziwnymi bliznami na rękach. Nawet Echo nie pamięta całej prawdy o tym strasznym wieczorze. Jedyne, czego pragnie, to aby jej życie wróciło do normalności. Kiedy pojawia się Noah Hutchins, zabójczo przystojny i wykorzystujący dziewczyny samotnik w czarnej skórzanej kurtce, świat Echo zmienia się w niewyobrażalny sposób. Pozornie nic ich nie łączy. Z tajemnicami, które oboje skrywają, bycie razem jest w zasadzie niemożliwe.
Jednak niezwykłe przyciąganie między nimi nie chce zniknąć. W takiej sytuacji Echo musi zadać sobie pytanie, jak daleko mogą przesunąć granice i co zaryzykuje dla chłopaka, który może nauczyć ją znowu kochać.


     

      Tytuł: "Ból za ból"

      Autor: 
Vivian SiobhanHan Jenny

      Wydawnictwo: Feeria

      Data premiery: 15 czerwca 2016r.






Pocztówkowo idealna wyspa Jar jest pełna uroczych sklepików dla turystów, dziewiczych plaż i bajecznych domów. To na niej splatają się losy trzech dziewczyn, które kończą szkołę średnią, ale zdążyły już poznać gorycz zawodu na kimś bardzo ważnym. Jak inaczej mają zareagować na zdradę zaufania, na bezmyślne okrucieństwo czy karygodne traktowanie niż zemstą?! W pojedynkę żadna z nich nie mogłaby urzeczywistnić swoich planów. Ale razem… wszystko jest możliwe. I gdy to wszystko zaczyna się realizować, rzeczywistość okazuje się bardziej złożona, niż się wydawało. Kto jest bardziej bezmyślny, okrutny i niewrażliwy? Łatwo jest zagubić się w ferworze rozpalonych emocji i meandrach relacji z prawdziwymi, czującymi ludźmi.





      Tytuł: "Ktoś mnie pokocha"

      Autor: Zbiór opowiadań

      Wydawnictwo: Otwarte

      Data premiery: 15 czerwca 2016r.





Geek filmowy podkochuje się w koleżance z pracy. Do zrobienia pierwszego kroku popycha go… zombie.
Mark i Margaret utknęli w czasie. W kółko przeżywają ten sam dzień, 4 sierpnia.
Chłopak w śpiączce i jego najlepsza przyjaciółka mają szansę powrócić do przeszłości i na nowo przeżyć najlepsze wspólne chwile. Co się stanie, jeśli jedno z nich postanowi zmienić bieg wydarzeń?



środa, 25 maja 2016

"Ludzie powinni kochać to, co potrzebuje miłości. W ten sposób mogą to uratować." -RECENZJA KSIĄŻKI-"Uprowadzona"




       Oryginalny tytuł: Stolen

        Autor: Lucy Christopher

        Wydawnictwo: Wilga

        Liczba stron: 328




Ta historia mogła się przydarzyć każdej dziewczynie. Tak, tobie też. Lotnisko. Oczekiwanie na przygodę. Przystojniak, który proponuje ci kawą. A po chwili jesteś na końcu świata, zdana na łaskę i niełaskę porywacza.
Czy przetrwasz?
Czy wrócisz do swojego życia?
A co będzie, jeżeli się zakochasz??


Różowa okładka sugeruję, że mamy do czynienia z romansem- uroczym, cukierkowym i pewnie dla nieco młodszych odbiorców. A potem czytamy tytuł, opis... Porwanie? Syndrom sztokholmski? Dopiero to mnie przekonało do sięgnięcia po "Uprowadzoną". Od początku książka bardzo mi się podobała i czytałam ją z wielkim zainteresowaniem. Pierwsze kilkadziesiąt stron pochłonęłam jednym tchem, jednak niedługo potem zaczęłam czuć znużenie i miałam ochotę odłożyć ją po półkę. Pewnie tak bym zrobiła, gdyby nie to, że byłam bardzo ciekawa zakończenia... Na szczęście finał wynagrodził wcześniejszy powiew nudy. Niesamowicie mnie poruszył, przyznam się nawet do kilku łez... O dziwo zakończenie tej historii bardzo mnie zaskoczyło. Bałam się, że Lucy Christopher może zniszczyć nim całą powieść, ale na szczęście tak się nie stało. Nie jest ono ani przesłodzone, ani infantylne, jest po prostu prawdziwe. Wręcz boleśnie prawdziwe.
"Uprowadzona" pokazuję piękno przyrody, którego w codziennym biegu często nie doceniamy. Jednak ten wątek jest dla mnie przeciągnięty. Nie wiem, to może ze mną jest coś nie tak, ale nie potrafiłam wczuć się w to co chcę nam przekazać autorka.  
 Postacie wykreowane na kartach powieści zasługują na pochwałę. Może nie poznajemy ich zbyt wielu, ale jakoś wynagradza ilość. Gemma mimo młodego wieku wydaje się być bardzo dojrzała. Od początku do końca książki próbuje walczyć, uciec i się nie poddaje mimo, że sytuacja w jakiej się znalazła nie jednego by załamała. Natomiast Tyler z jednej strony jest porywczy, niebezpieczny, a z drugiej posiada duszę artysty i czuję niezwykłą więź z otaczającą go przyrodą. Podoba mi się, że relacja głównych bohaterów rozwija się bardzo powoli i nie jest nachalna. Może to dziwne, ale chyba bardziej współczułam Tylerowi, niż Gemmie. Pod tym względem jestem bardzo podobna do Gem- ona też czuła to czego nie powinna. Tyler chciał żeby ktoś go kochał i żeby on mógł kogoś obdarzyć miłością. To jest niewiarygodne, że autorka, potrafiła obudzić we mnie takie uczucia. Narracja w "Uprowadzonej" jest prowadzona w bardzo oryginalny sposób. Cała powieść to list Gemmy do Tylera. To jej próba zmierzenia się z przeszłością i zrozumienia tego co tak na prawdę się stało i jak bardzo ją to zmieniło.  "Uprowadzoną" polecam wszystkim. Nie jest to zwykłe romansidło, w którym bohaterka zakochuję się w przystojnym porywaczy. Jest oryginalna, klimatyczna i skłaniania do przemyśleń. To książka o odkrywaniu prawdy o sobie. I pamiętajcie- nie oceniajcie książki po okładce, bo w przypadku "Uprowadzonej" moglibyście się bardzo pomylić.


niedziela, 22 maja 2016

"Trzeba pogodzić się z istnieniem niedoskonałości, nawet w rzeczach, które wydają się całkowicie doskonałe." -RECENZJA KSIĄŻKI- "Korona"



        Oryginalny tytuł: The Crown

        Autor: Kiera Cass


        Wydawnictwo: Jaguar


        Seria: Selekcja


        Liczba stron: 304




Córka Americi i Maxona - księżniczka Eadlyn nie sądzi, że uda jej się znaleźć prawdziwego partnera wśród konkursowych trzydziestu pięciu zalotników, nie mówiąc już o prawdziwej miłości . Ale czasami serce znajdzie sposób, aby nas zaskoczyć. Eadlyn musi dokonać wyboru, który okaże się trudniejszy niż ktokolwiek się mógł spodziewać...



Uprzedzam, że moja opinia o "Koronie" może nie być w pełni obiektywna. Jednak nie jestem pewna, czy przez wzgląd na mój sentyment do "Selekcji", ocenię ją łagodniej, czy wręcz przeciwnie. Będę bardziej surowa, gdy autorka zniży poziom w stosunku do poprzednich części. Trudno mi jednoznacznie ocenić, czy "Korona" była lepsza, czy gorsza od swoich poprzedniczek, bo ona po prostu była inna...
Sama nie wierzę, że to piszę, ale bardzo polubiłam postać... Eadlyn! Ale jestem chyba jestem jedyną osobą, która tak uważa. 
Wydarzenia z końcówki "Następczyni" bardzo zmieniły dziewczynę. Z dnia na dzień została wrzucona na głęboką wodę i chociaż miała problemy, zawsze sobie z nimi radziła. Z egoistycznej i aroganckiej księżniczki, zmieniła się w królową, która zrobi wszystko dla dobra osób, które koga i swoich poddanych.
O ile w "Następczyni" nie mogłam się zdecydować, któremu z kandydatów do ręki Eadlyn kibicować, to w "Koronie" zrobiłam to bardzo szybko. Jednak nadal darzyłam ogromną sympatią innych uczestników Eliminacji, przez co żadna decyzja Eadlyn nie wydawała mi się dobra. Wiem, że księżniczka, nie może założyć haremu (chociaż z ust kandydata do jej ręki padła taka propozycja), ale gdy wybrała przyszłego męża, nie mogłam czuć się w pełni usatysfakcjonowana. Przyznam, że serce Eady zdobył mój faworyt, ale nie mogę zdradzić, kto nim był. Chociaż nadal pozostałam wierna mojej Top trójce z "Następczyni", czyli Kile'owi Henri'emu i Erick'owi. 
Kiera Cass nieźle namieszała nam w głowie odnośnie tego, kto podbije serce Eadlyn. 
Od początku nastawiała nas na kogoś innego, ale potem nastąpił nagły zwrot akcji, który wszystko zmienił. Na ogół uwielbiam zaskoczenie, ale w miłości to chyba nie jest dobre rozwiązanie. Jestem w stanie dokładnie wskazać moment, kiedy Eadlyn zakochała się w przyszłym mężu. Najpierw nic, a potem bum! To miłość mojego życia. Trochę mało wiarygodne rozwiązanie...
"Koronę" czyta się wręcz błyskawicznie. Przyjemny styl pisania autorki, w połączeniu z wartką akcją tworzy interesującą całość. W tej części dowiadujemy się więcej o postaciach, które znamy z wcześniejszych tomów, ale również poznajemy kilku nowych bohaterów.
Ogromnym, ale bardzo pozytywnym zaskoczeniem było dla mnie pojawienie się wątku homoseksualnej pary. Może nie został on jakoś bardzo rozbudowany, ale stanowił ciekawy smaczek w całej powieści. 
W "Następczyni" bardzo zabrakło mi Ami i Maxona, ale ku mojej wielkiej radości w "Koronie" było ich znaczenie więcej. I nawet jakby odmłodnieli, bo w czwartej części wydawali się parą dziadków. Teraz jednak znowu mamy okazję obserwować ich miłość. Przyznam, że niejedna łza się w oku zakręciła. Wiele osób uważa, że duologia o Eadlyn jest zupełnie zbędna i została napisana "tylko dla kasy". Jednak ja się nie zaliczam do tej grupy. Przyznam, że na początku nie byłam zadowolona z kontynuacji, bo burzała ona moją wizję "długo i szczęśliwie" Americi i Maxona, ale teraz zrozumiałam, że była ona potrzebna. Zniesienie kast przez Maxona było tylko początkiem zmian Illéi, ale prawdziwym ich zakończeniem była decyzja Eadlyn...


czwartek, 19 maja 2016

"Jesteś moim... powietrzem." -RECENZNJA KSIĄŻKI-"Oddychaj mną"

      
       Oryginalny tytuł: Breathe

        Autor: Abbi Glines

        Wydawnictwo: Pascal
      
        Seria: Sea Breeze

        Liczba stron: 352





Sadie zatrudnia się jako pomoc domowa w willi rockmana Jaxa na prywatnej wyspie. Nie jest jej w życiu łatwo. Pewnego dnia uświadamia sobie, jak niezwykła będzie jej codzienność u boku gwiazdy. Postanawia zawalczyć o siebie. Jax jednak wie, że miłość w świecie rocka nie ma szans na przetrwanie.

Opis trochę przypominał mi drugą część "Girl Online", a że tamta książka bardzo mi się podobała, to postanowiłam dać szansę "Oddychaj mną". Niestety, nie dostałam tego na co liczyłam. Miałam straszny problem z główną bohaterką. Sadie uważa się za dojrzałą i dużo bardziej rozważną od swojej matki, która zaszła w ciążę będąc nastolatką. Na początku byłam tym pozytywnie zaskoczona i cieszyłam się, że nie będę musiała się męczyć z bohaterką wzdychającą do gwiazdy rocka. Jednak potem okazało się, że autorka nie dała sobie rady z wykreowaniem niezależnej dziewczyny. Sadie pomagała matce jak tylko mogła, czym zdobyła mój szacunek, ale gdy na horyzoncie pojawiał się Jax, kompletnie głupiała. Jakoś nie mogę uwierzyć w tą "miłość od pierwszego wejrzenia". W "Oddychaj mną" wszystko dzieje się w ekspresowym tempie. Abbi Glines dopiero z czasem spowalnia rozwój uczuć, które wybuchają pomiędzy Jaxem, a Sadie. Jednak, mimo wszystko muszę przyznać, że w końcówce relacja między bohaterami była naprawdę urocza. Przesłodzona i nieco naiwna, ale jednak urocza. 
Za to sam Jax okazał się być naprawdę sympatycznym facetem, który nie miał nic wspólnego z tą osobą, jaką spodziewałam się poznać. Był ciepły, troskliwy i zabawny. Nie zachowywał się jak rozwydrzony bachor, któremu wszystko się należy, bo świat leży u jego stóp. Wręcz przeciwnie. Mimo, że wątek romantyczny opierał się na utartym znanym schemacie, przez co książka była przewidywalna, przeczytałam ją bardzo szybko. Bardzo ciekawym wątkiem była dla mnie relacja Sadie z matką. Żałuję, że autorka bardziej go nie rozwinęła, albo chociaż nie zakończyła go w jakiś sensowny sposób.
Książka nie tyle jest słabą pozycją, bo tego o niej nie można powiedzieć, jednak tak często powielana tematyka sprawia, że nie jest ona już tak wciągająca. Być może gdybym czytała ją choćby kilkadziesiąt książek wcześniej, to wydałaby mi się bardziej interesująca. "Oddychaj mną" nie zapiera tchu w piersi, ale jest całkiem przyjemną powieścią. Jeżeli szukacie czegoś niezobowiązującego i prostego w odbiorze to będziecie usatysfakcjonowani.


niedziela, 15 maja 2016

"Nie wiem, czy można oduczyć ludzi nienawiści." -RECENZJA KSIĄŻKI- "Nienawiść"




       Oryginalny tytuł: Hate List

        Autor: Jennifer Brown

        Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
 
        Liczba stron: 392





Nick, chłopak Valerie, zaczął strzelać do uczniów w szkolnej stołówce. Dziewczyna, chcąc go powstrzymać, uratowała życie koleżance. A jednak oskarżono ją o współudział, ponieważ to ona wpadła na pomysł stworzenia listy ludzi, których oboje nienawidzili. Listy, według której Nick przeprowadził egzekucję. 
Teraz Valerie musi stawić czoło kolegom i wrócić do szkoły. 


Jennifer Brown wprowadza nas w rzeczywistość, która szokuje. I tak naprawdę nie dlatego, że nastoletni chłopak zabija z zimną krwią swoich rówieśników. Owszem, to daje do myślenia, ale jest coś więcej. To wszystko brzmi znajomo. Przecież znamy takie sytuacje z naszego życia. Ci bogatsi, bardziej popularni, którzy uważają, że mogą wszystko i są bezkarni. I wykorzystują tą fałszywą świadomość do niszczenia życia innym. Sam opis książki dużo obiecał, jednak ja nie potrafiłam się wczuć w główną bohaterkę. Nie potrafiłam znienawidzić czy też współczuć Valerie, bo po prostu nic o niej nie wiedziałam. Ani o niej, ani o Nicku. Bez przerwy powtarzała, że Nick był dobrym człowiekiem, że nikt nie potrafi spojrzeć na niego tak jak ona, że nikt nie rozumie... cóż, ja też nie rozumiałam. Nie znałam jej przeszłości, z wyjątkiem paru zdań i wspomnień na ten temat. Nie wiedziałam czy rówieśnicy faktycznie się na nią znęcali, a wręcz odniosłam wrażenie, że dziewczyna wszystko wyolbrzymia. Z tego, co pisała, wynikało, że chodziło tylko o głupie odzywki. Czy to naprawdę był powód do tak głębokiej nienawiści?
Dodatkowo główna bohaterka często działała mi na nerwy. Nie wiedziała czego chcę, ciągle zmieniała zdanie i myślała tylko o sobie. Rozumiem, bardzo dużo przeszła, ale nie jest jedyną osobą, która cierpi, a Valerie skupia się tylko na swoim bólu, bez przerwy raniąc innych.
Jeśli chodzi o styl pisania to jest on typowy dla powieści młodzieżowych. Język nie powala i nie znajdziemy tu wyjątkowo głębokich przemyśleń, ale właśnie dzięki prostocie książkę czyta się tak szybko. Wiele rozdziałów rozpoczyna się wycinkiem jakiegoś artykułu traktującego o okolicznościach strzelaniny, co dodatkowo wzmaga ciekawość, a czytelnik ma okazję przekonać się, jak bardzo różni się prawdziwa rzeczywistość od tej, którą kreują media. Moim zdaniem koncepcja była naprawdę ciekawa, bo to pierwsza książka tego typu, o jakiej słyszałam. Uważam, że dla samego pomysłu jest warta uwagi. Możliwe, że Jennifer Brown chciała, byśmy nauczyli się przebaczać, lecz ja tego nie wyniosłam z lektury tej pozycji. Po prostu ciekawie się czytało. Nic więcej. Żadnych głębszych emocji.



piątek, 13 maja 2016

WIELKA KSIĄŻKOWA KONFRONTACJA!

Pomysł zaczerpnęłam z kanału Maja K.

Maja zachęcała do napisaniu posta/nagrania filmiku, więc stwierdziłam, że czemu nie?

Może jeszcze nie widzieliście filmiku, więc opowiem wam na czym polega "Wielka Książkowa Konfrontacja!"
Jakiś czas temu dużo blogerów/vlogerów książkowych tworzyło listę "100 KSIĄŻEK, KTÓRE CHCE PRZECZYTAĆ", a teraz nadszedł czas na rozliczenie z tych postanowień. Przyznam się, że nie pamiętam za dobrze, jakie książki umieściłam w tym zestawieniu, więc tym bardziej jestem ciekawa, ile z nich udało mi się przeczytać.


PRZECZYTAŁAM (24 książki)




JUŻ NIE CHCĘ CZYTAĆ:
  1. Zbuntowana
  2. Wierna
  3. Cztery
  4. Piękne Istoty
  5. Istoty Ciemności
  6. Istoty chaosu
  7. Beta
  8. Jesteś cudem
  9. Bóg nigdy nie mruga
  10. Bóg zawsze znajdzie ci prace
  11. Cudowne tu i teraz
  12. Wilka z Wall Street
  13. Polowanie na Wilka z Wall Street 
  14. Jutro

Z tego wynika, że ze stu książek do przeczytania zostały mi jeszcze 62 z mojej listy!

A wy robiliście listę "100 książek, które chcecie przeczytać"? 
Z iloma z nich udało wam się zapoznać? 
A może dopiero teraz chcecie zrobić takie zestawienie?

poniedziałek, 9 maja 2016

Książkowe Nowości KWIECIEŃ-MAJ #14

Zadurzenie

      Tytuł: "Zadurzenie"

      Autor: Ece Ainsworth

      Wydawnictwo: Zielona Sowa

      Data premiery: 10 maja 2016r.






Will jest przystojny i kochający. O takim chłopaku zawsze marzyła Anna. Jest także humorzasty i nieprzewidywalny. Miota się między obsesją, a czymś znacznie mroczniejszym… Czy Anna rozpozna znaki, póki nie jest za późno?


Niebezpieczne kłamstwa



      Tytuł: "Niebezpieczne kłamstwa"

      Autor: Becca Fitzpatrick

      Wydawnictwo: Otwarte

      Data premiery: 18 maja 2016r.




Stella to nie jest moje prawdziwe imię.  Thunder Basin w Nebrasce nie jest moim prawdziwym domem. Po tym jak byłam świadkiem groźnego przestępstwa, zostałam objęta programem ochrony świadków i wysłana do spokojnego miasteczka na końcu świata. Moje życie rozpadło się na milion kawałków. Nie potrafię się tu odnaleźć. Miałam rozpocząć ostatni rok liceum. Miałam być z chłopakiem, którego kocham, ale zostaliśmy rozdzieleni. Teraz w moim życiu pojawił się ktoś inny – czy mogę mu zaufać? Coraz trudniej jest mi ukrywać uczucia. Coraz trudniej jest też kłamać…





      Tytuł: "To skomplikowane, Julie"

      Autor: Jessica Park

      Wydawnictwo: OMGBook

      Data premiery: 11 maja 2016r.






Matt jest wysoki, ciemne blond włosy opadają mu na oczy. Nosi koszulkę z napisem: „Nietzsche to mój ziom”. Julie bardzo go lubi.
Jest jeszcze Finn. Nigdy go nie spotkała… Ale to za nim szaleje.
Skomplikowane? Dziwne? Nie da się ukryć!
W domu Watkinsów zdecydowanie coś nie gra. Rodzice są mili, ale jakby nieobecni. Matt jest piekielnie zdolnym studentem matematyki, ale nawet kabelek USB nawiązuje kontakty łatwiej niż on. Celeste wyraźnie odstaje od rówieśników i ma pewien baaardzo dziwny zwyczaj…
Jest jeszcze najstarszy brat, Finn: zabawny, mądry, wrażliwy, otwarty… Tylko że kompletnie nieosiągalny. Można z nim pogadać tylko na czacie. 
Julie, która właśnie zaczęła studia, zamieszkuje właśnie z nimi. Nie przypuszcza, że stanie się kimś ważnym dla rodziny Watkinsów. I że to będzie aż tak skomplikowane. 




     

       Tytuł: "Moje serce należy do ciebie"

      Autor: Alessio Puleo

      Wydawnictwo: Muza

      Data premiery: 11 maja 2016r.





W klasie 18-letniego Alexa pojawia się nowa uczennica, Ylenia. Chłopak postanawia zwrócić na siebie jej uwagę. Ale Ylenia skrywa tajemnicę i postanawia trzymać chłopaka na dystans. W końcu jednak nie jest w stanie przeciwstawić się uczuciu. Alex jest pewien, że nic ich nie rozłączy, dopóki się nie dowiaduje, że dziewczyna cierpi na ciężką i nieuleczalną wadę serca. Jej jedyną szansą jest przeszczep. W dniu egzaminu maturalnego Alex odbiera telefon ze szpitala z informacją, że Ylenia jest umierająca. Wybiega zrozpaczony na ulicę...


Dziewczyna o kruchym sercu     


     Tytuł: "Dziewczyna o kruchym sercu"

      Autor: Elżbieta Rodzeń

      Wydawnictwo: Zysk i S-ka

      Data premiery: 15 maja 2016r.







Janek to chłopak towarzyski i lubiany, w szkole wzorowy uczeń, a w wolnych chwilach wolontariusz. Ulka to jego przeciwieństwo – opryskliwa, nieufna, skryta. Oboje są w klasie maturalnej, a z racji częstych nieobecności dziewczyna ma zaległości z matematyki. Janek zgłasza się na ochotnika, aby jej pomóc. Chce po prostu wypełnić kolejne zadanie. Z biegiem czasu z zaskoczeniem odkrywa, że coraz bardziej zależy mu na Uli. Dziewczyna jednak cały czas go odpycha… Jaka tajemnica połączy tych oboje? Czy Ula pozwoli Jankowi zbliżyć się do siebie? Czy mają szansę być razem?
  promyczek



      Tytuł: "Promyczek"

      Autor: Kim Holden

      Wydawnictwo: Filia

      Data premiery: 16 maja 2016r.




Życie Kate Sedgwick nigdy nie było bezbarwne. Dziewczyna pomimo problemów i tragedii zachowała pogodę ducha – nie bez powodu jej przyjaciel Gus nazywa ją Promyczek. Kate jest pełna życia, bystra, zabawna, ma również wybitny talent muzyczny. Nigdy jednak nie wierzyła w miłość. Właśnie dlatego – gdy wyjeżdża z San Diego by studiować w Grant, małym miasteczku w Minnesocie – kompletnie nie spodziewa się, że przyjdzie jej pokochać Kellera Banksa.



      Tytuł: "Apollo i boskie próby. Ukryta wyrocznia"

      Autor: Rick Riordan

      Wydawnictwo: Galeria Książki

      Data premiery: 18 maja 2016r.






Apollo rozgniewał swojego ojca Zeusa i za karę został strącony z Olimpu. Słaby i zdezorientowany ląduje w Nowym Jorku jako zwykły nastolatek. Pozbawiony nadprzyrodzonych mocy liczący cztery tysiące lat bóg musi nauczyć się, jak przeżyć we współczesnym świecie, dopóki nie zdoła jakoś odzyskać przychylności Zeusa. Niestety Apollo ma wielu wrogów: bogów, potwory i ludzi, którzy chcieliby jego ostatecznej zagłady. Potrzebuje pomocy, a do głowy przychodzi mu tylko jedno miejsce, w którym może jej szukać – enklawa współczesnych półbogów znana jako Obóz Herosów.



      Tytuł: "Moje nowe życie"

      Autor: Meg Rosoff

      Wydawnictwo: YA!

      Data premiery: 18 maja 2016r.




Piętnastoletnia mieszkanka Nowego Jorku, Daisy, zostaje wysłana do Anglii do swojej ciotki i kuzynów, których nigdy wcześniej nie miała okazji poznać. Daisy nie długo cieszy spokojnym pobytem na farmie. Tuż po jej przyjeździe ciotka wyjeżdża w biznesową podróż, a w Londynie wybuchają bomby. Miasto zostaje zaatakowane przez nieznaną armię.
Mieszkańcy wioski zostają odcięci od sieci elektrycznej, co czyni farmę jeszcze bardziej odizolowaną od centrum dramatycznych wydarzeń. Mimo toczącej się wojny dom ciotki jawi się jako najbezpieczniejsze miejsce na ziemi, w którym między Daisy a jej kuzynami rodzi się niezwykła więź. Konflikt zbrojny rozwija się, zostawione same sobie dzieci muszą stawić czoła nieznanemu i przerażającemu światu, który zmieni je na zawsze…



       
        Tytuł: "Korona"         

        Autor: Kiera Cass         

        Wydawnictwo: Jaguar       

        Data premiery: 18 maja 2016r.






Dwadzieścia lat minęło od wydarzeń z „Jedynej”. Córka Americi i Maxona - księżniczka Eadlyn nie sądzi, że uda jej się znaleźć prawdziwego partnera wśród konkursowych trzydziestu pięciu zalotników, nie mówiąc już o prawdziwej miłości. Ale czasami serce znajdzie sposób, aby nas zaskoczyć. Eadlyn musi dokonać wyboru, który okaże się trudniejszy niż ktokolwiek się mógł spodziewać...



Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.