sobota, 30 stycznia 2016

"Pokonaj swoje lęki i każ im spadać."-RECENZJA KSIĄŻKI- "Przypadki Callie i Kaydena"



       Oryginalny tytuł: The Coincidence of Callie & Kayden

        Autor: Jessica Sorensen

        Wydawnictwo: Zysk i S-ka

        Seria: The Coincidence

        Liczba stron: 368




Dla Kaydena cierpienie w milczeniu było jedynym sposobem, by przeżyć. Jeśli miał szczęście, nie wychylał się i wypełniał polecenia, mógł przetrwać kolejny dzień. Jednak pewnej nocy, kiedy zdawało się, że jego szczęście – a może nawet i życie – właśnie się kończy, pojawił się anioł imieniem Callie. Kayden został ocalony… Callie nie wierzyła w szczęśliwe zrządzenia losu. Przynajmniej od czasu swoich dwunastych urodzin, gdy odebrano jej wszystko. Kiedy najgorsze już minęło, dziewczyna pogrzebała uczucia i przysięgła nigdy nikomu nie zdradzić, co się naprawdę wydarzyło. Teraz, sześć lat później, nadal zmaga się z bolesną tajemnicą…

Moje początki z "Przypadkami Callie i Kaydena" nie wyglądały za ciekawie. Przeczytałam niepochlebną recenzję i bardzo się zniechęciłam, ale potem zauważyłam, że wielu osobą ta powieść się spodobała, więc postanowiłam dać jej szanse. Może nie jestem nią tak zachwycona jak inni, ale okazała się całkiem dobra. Jest to kolejna książka o ludziach po przejściach, zranionych przez innych i starających się ułożyć sobie życie na nowo. 
Autorka zaczęła dość mocno, niestety potem akcja bardzo zwolniła, a momentami wydawała się wręcz nużąca. Jessica Sorensen skupia się na psychologicznym aspekcie powieści. To lektura trudna, wywołująca głębokie uczucie i zmuszająca do przemyśleń.
Niestety, autorka opisuje przeżycia bohaterów kosztem pozostałych elementów książki. Wątki poboczne i bohaterowie drugoplanowi opisani są byle jak, zaś sam styl Jessici Sorensen pozostawia wiele do życzenia. Wydaje się niedopracowany i zbyt infantylny jak na książkę o tak poważnej tematyce.
Ta książka jest zarazem ciężka i lekka, radosna i smutna, przygnębiająca i dająca nadzieję. W jednej chwili śmiejemy się razem z bohaterami, a potem z nimi płaczemy. Książka delikatnie mną "potrząsnęła". Dała mi wskazówkę, jak sobie poradzić z przeszłością.  Od nas zależy, jak potoczy się nasze życie. Możemy, tak jak Kayden, umierać od środka lub wziąć przykład z Callie i starać się krok po kroku wracać do normalności.
"Przypadki Callie i Kaydena" z pewnością nie są książką idealną. Mają swoje wady, ale pod względem trudności, z jakim przyszło się mierzyć bohaterom, należą na pewno do najbardziej dojrzałych. Na szczególną uwagę zasługuje zakończenie, które bardzo mnie zaskoczyło i zagwarantowało nieprzespaną noc. Mam ogromną nadzieję, że drugi tom będzie bardziej dopracowany, a akcja wciągnie mnie od samego początku. 



wtorek, 26 stycznia 2016

Książkowe Nowości STYCZEŃ-LUTY #11



      Tytuł: "Ocalona"

      Autor: Alexandra Duncan


      Wydawnictwo: YA!


      Data premiery: 31 stycznia 2016r.






Z powodu zmian klimatycznych znaczne obszary na powierzchni Ziemi zostały zniszczone. Załoga statku kosmicznego „Parastrata” jest jak plemię żyjące w kosmosie. Zasady religijne są obowiązującym prawem: mężczyźni dowodzą, kobiety nie mogą zabierać głosu, wielożeństwo jest normą, karą za złamania reguł jest śmierć. Według obowiązujących wierzeń Ziemia jest miejscem przeklętym, nieczystym, zabijającym duszę – tylko mężczyźni są dość silni, by móc ją odwiedzać. Szesnastoletnia Ava – córka kapitana „Parastraty” – nigdy nie była w pełni akceptowana przez pozostałych członków załogi. Jej dziadek był mieszkańcem Ziemi, matka zmarła, gdy dziewczyna miała kilka lat; niektórzy uważają, że ciąży na niej klątwa. Kiedy Ava zakochuje się i łamie obowiązujące zasady, musi opuścić pokład. 





     Tytuł: "Say iy"

      Autor: Paula Bartosiak


      Wydawnictwo: Novae Res


      Data premiery: 1 lutego 2016r.





Long Beach w Kalifornii to idealne miejsce dla bogatych lekkoduchów, a Bleast High jest typową szkołą plastikowych panienek i przystojnych lowelasów. Kiedy Natt pod wpływem zabiegów siostry przeistacza się w atrakcyjną młodą kobietę, nie podejrzewa nawet, co szykuje dla niej los. Wkrótce oprócz ubrań i kosmetyków starszej siostry przejmuje również jej chłopaka, Jaysona, a przypadkowo poznany Dylan staje się jej najbliższym przyjacielem. Kiedy związek z Jaysonem wydaje się nie mieć szans na przetrwanie, okazuje się, że wszystkie te kłopoty są niczym wobec dramatu, który dotknął Dylana. Natt musi sobie poradzić nie tylko z własnym toksycznym związkiem, ale i pomóc swojemu najlepszemu przyjacielowi przetrwać piekło. 




      Tytuł: "Szaleństwo"

      Autor: Susan Vaught


      Wydawnictwo: YA!


      Data premiery: 3 lutego 2016r.





Never w stanie Kentucky nie jest zwykłym miasteczkiem…
To miejsce, w który martwi i żywi nie mogą zaznać spokoju. Forest, 18-letnia dziewczyna zatrudniona na cmentarzu przy szpitalu Lincolna wie o tym aż za dobrze. Szpital psychiatryczny Lincolna świetnie nadaje się do tego, żeby dorobić na studia. Ale są jeszcze setki niezbyt stabilnych pacjentów, kilometry podziemnych tuneli, dzwony na wieży, które rozbrzmiewają niespodziewanie i pewna szafa, która skrywa coś więcej niż podarowane ubrania.
Kiedy pewnej nocy martwy małżonek jednej z pacjentek pojawia się przed oczami Forest, dziewczyna zupełnie traci poczucie rzeczywistości i czasu. W tej historii odegra kluczową rolę, a przy okazji odkryje dziedzictwo, jakiego się nie podziewała.





      Tytuł: "Amber"

      Autor: Gail McHugh


      Wydawnictwo: Akurat


      Data premiery: 3 lutego 2016r.






Życie Amber Moretti zmienia się nie do poznania. Osierocona outsiderka, która przez całe życie zmagała się z koszmarami dzieciństwa, pragnie za wszelką cenę rozpocząć nowe życie jako studentka. Kiedy pojawia się na uniwersytecie po raz pierwszy, spotyka dwóch mężczyzn, najlepszych przyjaciół, którzy wnoszą do jej mrocznej egzystencji kolor, świeży powiew powietrza i światło.
Brock Cunningham jest uroczym, zielonookim uwodzicielem-gentlemanem, Amber nie może się oprzeć jego urokowi. Wkrótce ten intrygujący mężczyzna zaczyna wypełniać cały jej świat, każdą myśl i każdy oddech. Ryder Ashcroft – niebieskooki wytatuowany „zły chłopak”, natychmiast zniechęca ją do siebie, kiedy jednak udaje mu się ją pocałować, natychmiast kradnie część jej serca, duszy i umysłu. 



      Tytuł: "Nick i Norah. Playlista dla dwojga"

      Autor: Cohn Rachel, Levithan David


      Wydawnictwo: Bukowy Las

      Data premiery: 3 lutego 2016r.






„Wiem, że to dziwne pytanie, ale czy miałabyś coś przeciwko udawaniu mojej dziewczyny przez następne pięć minut?".
Nick jest bywalcem nowojorskiej sceny rockowej – muzyką próbuje uleczyć złamane serce. Norah także przeżyła zawód miłosny. Pozornie tych dwoje nie łączy nic poza gustem muzycznym, jednak ich przypadkowe spotkanie kończy się szaloną pierwszą randką, która ma szansę zmienić życie obojga...



      
      Tytuł: "Obsesja"

      Autor: Jennifer L. Armentrout


      Wydawnictwo: Filia


      Data premiery: 17 lutego 2016r.





Hunter to bezlitosny zabójca. Ministerstwo Obrony trzyma go w garści, co nie jest do końca złe, ponieważ zabija złych gości. W większości przypadków lubi swoją robotę.   Do czasu, kiedy trafia mu się zlecenie, jakiego do tej pory nie miał - chronić.   Serena Cross nie uwierzyła swojej przyjaciółce, że widziała, jak syn potężnego senatora zmienia się w coś... nieludzkiego. Kto by uwierzył?  Ale kiedy staje się  świadkiem morderstwa, dokonanego przez obcego, zostaje równocześnie wciągnięta do świata, w którym się morduje by zachować jego sekrety.  Hunter wkrótce złamie wszystkie zasady według których żył, przeciwstawi się swoim mocodawcom, tylko po to by była bezpieczna.


szklany miecz
  
      Tytuł: "Szklany miecz"

      Autor: Victoria Aveyard


      Wydawnictwo: Otwarte


      Data premiery: 17 lutego 2016r.





Krew Mare Barrow jest czerwona - kolor oznaczający zwykłych ludzi, ale także srebrna - oznaczająca umiejętność, moc, która kontroluje błyskawice. To właśnie ta moc zaniosła ją na królewski dwór gdzie próbowała ją kontrolować. Ucieczka księcia Marvena Calore i przyjaciela, który ją zdradził. Powoduje, że Mare odkrywa coś zaskakującego. Nie jest ona jedyna z tym darem, który posiada. Ścigana przez króla Mavena, Mare musi znaleźć i przekonać innych czerwono-srebrnych wojowników, do walki z jej prześladowcami. Mare znajduje się na śmiertelnej ścieżce, a ryzyko jest wielkie. Czy pokona ona ciężar życia, które stało się kosztem buntu, czy może zdrady utwierdzą i zostaną na zawsze?


piątek, 22 stycznia 2016

After Book Tag


Za nominację dziękuję Angie Rose z CRh+ czyli Czytanie we Krwi
(Mam nadzieję, że mnie nie zabijesz za to, że robię go dopiero teraz)

1. Tessa
Książka, do której masz mieszane uczucia.
Znalazłoby się kilka takich pozycji, ale pierwszy na myśl przyszedł mi "Charlie". Wszyscy zachwycają się tą powieścią, a mnie nie do końca przekonałam. Początek był nużący, a główny bohater wydawał mi się strasznie dziecinny, dopiero później zaczęłam go rozumieć.


2. Hardin

Książka o nieodpartym uroku.
"Girl Online"- wiem, że to nie jest literatura najwyższych lotów, ale ta historia tak mnie zauroczyła, że nie mogę się doczekać przeczytania kolejnego tomu.


3. Zed

Książka, której nie skończyłaś czytać.


"Jeden dzień" Davida Nichollsa. Kupiłam ją jakoś pod koniec wakacji, a do tej pory leży na półce nieprzeczytana. Nie chodzi o to, że była zła, bo bardzo mi się podobała, ale... W sumie to nie wiem, dlaczego przerwałam czytanie. Mam nadzieję, że uda mi się do niej wrócić. 


4. Steph

Książka, która Cię zaskoczyła.

"Korona w mroku"- ta książka to jedno wielkie pasmo [łamiących serce] zaskoczeń. 

5. Landon 

Książka, która jest zawsze.
Moja odpowiedź pewnie nikogo nie zdziwi. Są to oczywiście "Igrzyska śmierci". Ta seria naprawdę bardzo dużo zmieniła w moim życiu i jestem pewna, że zawsze będą ją uwielbiać. Na razie czytałam ją trzy razy, a za każdym razem zakochuję się w niej jeszcze bardziej.

6. Molly 

Książka, której nie mogłaś znieść.
Żadna książka nie przychodzi mi do głowy... Wydaje mi się, że żadna nie była aż tak zła, żebym nie mogła jej znieść. Czasem główne bohaterki bywały naprawdę irytujące, ale zawsze dla równowagi towarzyszył ich jakiś przystojniak.


7. Vance

Książka, która szybko się rozsławiła.
"Fangirl"- tej książki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nawet jeśli ktoś jej jeszcze nie czytał, to na pewno o niej słyszał. Było o niej głośno na długo przed tym jak została wydana w Polsce.

8. Ken

Książka, w której wszystko się szybko zmienia.
Pierwsze na myśl przyszło mi "Crescendo", czyli drugi tom "Szeptem". Ta część podobała mi się bardziej głównie dlatego, że bardziej mnie zaskoczyła, a zakończenie okazało się bardzo przewrotne. Autorka kilka razy wywracała mój sposób myślenia do góry nogami.

9. Karen

Słodka książka.
Skoro o "Girl Online" już wspominałam to teraz może wybiorę "Z innej bajki'? Tak, ta książka zdecydowanie wpasowuje się w kategorię.

10. Trish

Książka, pełna sekretów.


"Byliśmy łgarzami" to taki jeden wielki sekret. Sam tytuł mówi, że nic w tej książce nie jest oczywiste i takie jak nam się wydaje na pierwszy rzut oka.


11. Carol

Książka, która czyniła Cię nerwową.
Do tej kategorii nie mogę wybrać nic innego jak "After". Wielokrotnie miałam ochotę rzucać książką po pokoju, albo kopnąć w tyłek jakiegoś bohatera!

12. Seattle

Książka, której akcja dzieje się w miejscu, gdzie chciałabyś żyć.

Zawsze gdy to pytanie się pojawi w jakimś Tagu, mam problem z odpowiedzią. Harry'ego Pottera nie czytała, więc Hogwart odpada, w Panem raczej nie chciałabym żyć... Illea z "Rywalek"? Maxon kusi, ale chyba też nie... To pytanie zostawię bez odpowiedzi, bo nie mogę się zdecydować.



NOMINUJĘ WSZYSTKICH, KTÓRZY CZYTALI "AFTER"'
(Nie orientuję się za dobrze kto z bloggosfery czytał tą serię, więc jeśli ty to zrobiłeś- czuj się nominowany)




wtorek, 19 stycznia 2016

"Strach jest narzędziem, a nie słabością."-RECENZJA KSIĄŻKI-"Wstyd"



       Oryginalny tytuł: Shame

        Autor: Rachel Van Dyken

        Wydawnictwo: Feeria

        Seria: Zatraceni

        Liczba stron: 320



Lisa stara się grać wesołą, bezproblemową studentkę z college'u, za jaką ją wszyscy uważają. Ale mroczna przeszłość nie pozwala o sobie zapomnień. Przepełniają ją lęk, wstyd i przeświadczenie, że jest zła i nie warta miłości. Tristan jest profesorem psychologii. Jest wyjątkowo poważny i zasadniczy, ceni dyscyplinę, a przy tym kryje wiele tajemnic. Między nimi jest mnóstwo ciemności... i to ona ich do siebie przyciąga. Łączy ich więcej, niż mogliby przypuszczać...

Podobnie jak we wcześniejszych książkach z serii mamy do czynienia z narracją z perspektywy dwójki głównych bohaterów. Dodatkowo autorka przy każdym rozpoczynającym się rozdziale dopisuje cytaty bohaterów swojej powieści. Jednakże tu w większości owe złote myśli tworzą odrębną historię, która jest urywkami z dziennika Taylora, byłego chłopaka Lisy. Dzięki tym fragmentom czytelnik otrzymuje odpowiedzi na pytania, co takiego przydarzyło się Lisie w przeszłości, że była zmuszona zmienić swoje dane i ukrywać się na uniwersytecie. 
Mimo, że książkę czyta się lekko i szybko to na sercu ciąży nam głaz współczucia i żalu. Historia opisana we „Wstydzie” nie należy do łatwych. Autorka porusza bardzo trudne tematy. Od początku kibicowałam Lisie i Tristanowi mając nadzieję, że ich historia skończy się pozytywnie. Każdy zasługuje na szczęście, na miłość, na to by móc normalnie żyć. Nie możemy uchylać się od odpowiedzialności za własne błędy, nie możemy uciekać od przeszłości.
Pomysł na fabułę bardzo mi się podobał, ale niestety ma jedną wadę. Zakończenie! Jest do bólu przewidywalne i nie mogę uwierzyć, że bohaterowie domyślili się wszystkiego dopiero pod koniec. Jednak na ostatnich stronach okazuje się, że autorka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa i czeka nas nagły zwrot akcji, który nieźle namiesza. Według mnie „Wstyd” jest połączeniem dwóch poprzednich tomów. Książka bywa momentami ckliwa i przesłodzona, jednak jej ogólny wydźwięk jest posępny i mroczny. Autorce należy się duże uznanie, za to jak dobrze poradziła sobie z wątkiem sensacyjnym. Połączenie go z miłością wcale nie jest łatwe, przez to bałam się, że może okazać się chaotyczne. 
Cała trylogia „Zatraceni” przepełniona jest emocjami. Książki poruszają trudne tematy, z którymi stykamy się w prawdziwym życiu. Choroba, miłość, przyjaźń, zdrada, demony przeszłości, stalking, przemoc emocjonalna. Ta seria ma jedną najważniejszą cechę – jest przepełniona prawdą. 
Mimo, że trzecia część jest chyba nieco słabsza od swoich poprzedniczek to zachęcam wszystkich do zapoznania się z serią "Zatraceni".


piątek, 15 stycznia 2016

"Jeśli ktoś naprawdę kogoś kocha, to bez żadnych zastrzeżeń."-RECENZJA KSIĄŻKI- "Szukając Kopciuszka"



       Oryginalny tytuł: Finding Cinderella

        Autor: Colleen Hoover

        Wydawnictwo: Otwarte

        Seria: Hopeless

        Liczba stron: Ebook



Spędzili razem zaledwie godzinę. Daniel nie zna jej imienia i... nie widział jej twarzy. Przekonuje samego siebie, że miłość od pierwszego wejrzenia zdarza się tylko w baśniach. Jednak rok później wciąż pamięta oszałamiające uczucie, jakie wzbudziła w nim tajemnicza dziewczyna, która uciekła i więcej się nie pojawiła. Gdy Daniel poznaje pociągającą, trochę szaloną Six, czuje, że może zacząć nowy rozdział. Jednak Dean Holder każe mu trzymać się od Six, przyjaciółki Sky, z daleka...

Cóż mogę powiedzieć, ta książka jest po prostu urocza, a bohaterowie od pierwszych stron podbili moje serce. Six – pyskata, pozornie bardzo przebojowa, a zarazem tak niepewna siebie i Daniel - chłopak, który uchodził za wesołka i do tej pory "zaliczał laski" jedna po drugie. Rozwijająca się w zawrotnym tempie znajomość, gwałtowne młodzieńcze uczucie i mnóstwo emocji sprawiają, że książkę czyta się jednym tchem, w końcu to Colleen Hoover, a to nazwisko mówi samo za siebie.
„Szukając Kopciuszka” do pewnego momentu jest romantyczną opowieścią, która wydaje się "zwyczajna" w porównaniu do dramatycznych wydarzeń z "Hopeless", ale chcę podkreślić, że jest tak do czasu..
Może główny wątek poszukiwania Kopciuszka jest dość przewidywalny, jednak po drodze okaże się coś, czego nikt z nas się nie spodziewał. Autorka pod koniec zrzuca prawdziwą bombę! Miałam różne podejrzenia, ale to co dostałam, przerosło moje najśmielsze oczekiwania.
I może to co teraz powiem to szaleństwo, ale chyba ta nowelka podobała mi się bardziej od dwóch poprzednich tomów serii "Hopeless". Na moją ocenę może mieć wpływ fakt, że "Hopless" mi zaspoilerowano, a "Szukajać Kopciuszka"-nie, ale teraz jestem pod tak ogromnym wrażeniem, że nie chcę tego rozpamiętywać. Do tej pory nie jestem w stanie zrozumieć jak autorce udało się zmieścić tyle emocji w tak krótkiej historii. Już na prologu się popłakałam (dosłownie: ryczałam jak bóbr), potem nie potrafiłam opanować śmiechu, w końcówce znowu polały się łzy... Nie mam pojęcia co autorka ze mną zrobiła, ale niech to robi dalej! Już nie mogę się doczekać aż sięgnę po jej kolejne powieści. "Szukając Kopciuszka" tylko mnie utwierdziło w przekonaniu, że C. Hoover zasłużyła sobie na miano mojej ulubionej autorki.


wtorek, 12 stycznia 2016

"Zostaw za sobą przeszłość, by przyszłość mogła nadejść."-RECENZJA KSIĄŻKI-"Kochając pana Danielsa"



   
       Oryginalny tytuł: Loving Mr. Daniels

        Autor: Brittainy C. Cherry

        Wydawnictwo: Filia

        Liczba stron: 432





To historia wielkiej miłości. Takiej, która zdarza się wtedy, gdy na swojej drodze spotkasz prawdziwą bratnią duszę. Mężczyznę, którego śmieszy to, co bawi ciebie. Mężczyznę, który mówi to, co sama chcesz powiedzieć, który myśli jak ty.Ja spotkałam pana Danielsa. Chociaż wiem, że nasza miłość nie miała prawa się wydarzyć, nie żałuję ani jednej chwili. Nasza historia to nie tylko opowieść o miłości. Opowiada także o rodzinie. O stracie. O byciu żywym. Jest pełna bólu ale także pełna śmiechu. To nasza historia. 
Z tych wszystkich powodów nigdy nie przeproszę za to, że kochałam pana Danielsa.


Z zarysu fabuły widniejącego na okładce książki, ciężko wywnioskować, czego tak naprawdę można się spodziewać.. W tych kilku pięknych zdaniach, nie ma tak naprawdę ani słowa o tym, kim są bohaterowie, ani o czym jest ich historia. Jednak, od chwili, gdy tylko ją zobaczyłam wiedziałam, że muszę ją przeczytać. I bardzo się cieszę, że zaufałam swojej intuicji, która i tym razem mnie nie zawiodła.
Ashlyn, niedawno straciła swoją ukochaną siostrę bliźniaczkę. Jej matka nie potrafi się z tym pogodzić, więc wysyła Ashlyn do jej ojca. Dziewczyna nie jest z tego powodu zadowolona, ale nie ma wyboru- musi wyjechać do swojego "nowego" domu. Tam poznaje Daniela, który od samego początku zaintrygował Ashlyn. Sprawił, że dziewczyna zaczęła się uśmiechać. Potrafił ją zrozumieć, bo sam dużo w życiu przeżył. Niestety, gdy spotykają się na szkolnym korytarzu uświadamiają sobie, że wy wystarczy spotkać właściwą osobę. Trzeba to zrobić w odpowiednim czasie i miejscu.
Jeśli myślicie, że to tylko opowieść o miłości, to jesteście w błędzie. Miłość jest tutaj ważnym aspektem, który przewija się przez wszystkie kartki powieści, jednak ta historia była dla mnie czymś o wiele więcej. Opowiada o rodzinie, o akceptacji i o stracie, z którą niekiedy bardzo ciężko sobie poradzić. Jak dla mnie B. C. Cherry mogłaby napisać osobną książkę o Ryanie. Ten niezwykły chłopak jest zdecydowanie moją ulubioną postacią w całej książce. Niezmiernie żałuję, że autorka nie poświęciła mu więcej uwagi. Bohaterowie są naprawdę świetnie wykreowani. Problemy i sytuacje jakie ich spotykają, każdy z nas doświadczył w mniejszej lub większej mierze w swoim życiu. Autorka próbowała chyba jeszcze dodatkowo ulepszyć powieść wplatając tam wątek kryminalny. Moim zdaniem jest zupełnie zbędny, a jeśli już się pojawił mógł zostać bardziej rozwinięty i lepiej poprowadzony. "Kochając pana Danielsa" to książka, która jest przesiąknięta emocjami i wieloma sekretami. Znajdziemy w niej cytaty Szekspira, a każdy rozdział zaczyna fragment piosenki zespołu "Misja Romea", w którym śpiewa Daniel. Jest to idealny romans na długie wieczory, który pomaga zrozumieć, że każdy ma gdzieś osobę, która jest jego bratnią duszą.


piątek, 8 stycznia 2016

Książkowe Nowości GRUDZIEŃ-STYCZEŃ #10


   

   

     Tytuł: "Ta dziewczyna"

      Autor: Colleen Hoover


      Wydawnictwo: W.A.B.


      Data premiery: 13 stycznia 2016r.





Layken i Will biorą w końcu ślub. Ich znajomość pełna była wzlotów i upadków, miłość pomogła im jednak przetrwać wszystkie trudne chwile. Teraz, po ślubie, mają kilka dni dla siebie i mogą cieszyć się wymarzonym „weekendem miodowym”. To dla nich okazja, by powspominać przeszłość. Will woli nie wracać do bolesnych chwil, ale Layken chce wiedzieć wszystko. A przede wszystkim interesuje ją, jak ich historia wyglądała właśnie z jego perspektywy. Will dzieli się z nią więc najskrytszymi myślami i opowiada o swoich uczuciach, nie ukrywając absolutnie niczego…

   
      Tytuł: "Kuracja samobójców"

      Autor: Suzanne Young


      Wydawnictwo: Feeria


      Data premiery: 13 stycznia 2016r.







Sloane i James uciekli przed epidemią i Programem, ale nie udało im się uciec przed niebezpieczeństwem. Bo Program nie chce o nich zapomnieć…
Teraz, dołączywszy do grupy buntowników, muszą uważać na to, komu mogą zaufać, i znaleźć sposób na obalenie Programu i powstrzymanie epidemii. A to jest bardzo trudne, gdy w pamięci mają tyle białych plam. Pomóc im może tylko Kuracja – tajemnicza tabletka, która może przywrócić wspomnienia. Za bardzo wysoką cenę.
I istnieje tylko jedna dawka.


   
      Tytuł: "Tu i teraz"

      Autor: Ann Brashares


      Wydawnictwo: YA!


      Data premiery: 13 stycznia 2016r.







Jest 2014 rok. Cztery lata temu szesnastoletnia dziś Prenna James wyemigrowała do Nowego Jorku, w którym nadal czuje się obco. Problem polega na tym, że dziewczyna nie przybyła z innego kraju – przybyła z przyszłości, w której ludzkość została zdziesiątkowana z powodu roznoszonej przez komary zarazy, a świat, który znamy, legł w gruzach. Ucieczka w przeszłość była jedyną szansą ocalenia dla tych, którzy przeżyli. Wszyscy muszą absolutnie podporządkować się dobru społeczności i ściśle przestrzegać reguł. Nawiązywanie bliskich relacji z „tubylcami” jest zakazane. Tylko co zrobić, kiedy na horyzoncie pojawia się przystojny chłopak, Ethan Jarves?


    
     
      Tytuł: "BETA-Nowe pokolenie"

      Autor: Rachel Cohn


      Wydawnictwo: Czarna owca


      Data premiery: 13 stycznia 2016r.





Na rajskiej wyspie Dominium, zamieszkanej przez bogaczy, przeplatają się losy dwóch dziewczyn. Zhara jest Pierwszą, a Elizja jej klonem. Wydają się identyczne, ale wygląd może być bardzo mylący. Elizja odebrała Zharze wszystko, a nawet zajęła jej miejsce u boku ukochanego! Dlatego Zhara zrobi wszystko, by się jej pozbyć. W końcu Elizja poznaje szokującą prawdę: choć jest klonem, posiada duszę, a jej Pierwsza żyje… Rozumie, że Zhara cierpi, widząc ją z Alexandrem, ale nie może z niego zrezygnować. Postanawia stanąć u jego boku i wraz z armią zbuntowanych klonów obalić panujące na rajskiej wyspie niewolnictwo.


     
      Tytuł: "Lustrzany świat Melody Black"

      Autor: Gavin Extence


      Wydawnictwo: Literackie


      Data premiery: 14 stycznia 2016r.







Jak to nieraz w życiu bywa, wszystko zaczęło się od trupa. To był zwykły sąsiad, nie ktoś, kogo Abby dobrze by znała, jednak mimo wszystko… Znalezienie zwłok, podczas gdy przyszło się pożyczyć puszkę pomidorów, może być lekko szokujące. A przynajmniej powinno być.  
Teraz, ponownie analizując minione wypadki, kobieta nie może pozbyć się wrażenia, że wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej, gdyby feralnej środy nie weszła do mieszkania naprzeciwko. A z pewnością nie poznałaby Melody Black…



    
      
      Tytuł: "Pięć sposobów na upadek"

      Autor: K.A. Tucker


      Wydawnictwo: Literackie


      Data premiery: 20 stycznia 2016r.






Pyskata, z wiśniowymi końcówkami blond włosów, Reese Mackay popełniła tak wiele błędów w swoim dwudziestokilkuletnim życiu, że wie już o nich chyba wszystko. Gdy jej krótkotrwałe, gwałtowne małżeństwo kończy się złamanym sercem, decyduje, że nadszedł czas na zmiany. Przeprowadza się do Miami z zamiarem ponownego startu i nawet całkiem dobrze by jej szło, gdyby nie mega upokarzająca jednonocna przygoda w Cancún z blond ochroniarzem imieniem Ben. Dzięki Bogu, że udaje jej się wsiąść do samolotu i zostawić za sobą tę katastrofę.


  

      Tytuł: "Odkąd cię nie ma"

      Autor: Morgan Matson


      Wydawnictwo: Jaguar


      Data premiery: 27 stycznia 2016r.






Zanim Emily poznała Sloane nie chodziła na imprezy, nie rozmawiała z chłopakami, nie robiła niczego szalonego. Sloane wtargnęła niczym tornado do jej życia i przewróciła je do góry nogami.
Tuż przed rozpoczęciem szalonego lata Sloane nagle zniknęła. Żadnych telefonów, wiadomości. Ani śladu po przyjaciółce. Znaleziono jedynie przypadkową listę rzeczy do zrobienia. A na niej 13 wybranych przez Sloane dziwacznych zadań, których Emily na pewno sama z siebie by nigdy nie zrobiła. Okazuje się jednak, że wykonanie ich naprowadzi na ślad zaginionej przyjaciółki. Dla Emily wyzwanie dopiero się zaczyna!

środa, 6 stycznia 2016

"Prawda naprawdę nas wyzwoli - szkoda tylko, że nie mówili, że przy okazji będziemy cierpieć jak cholera. "-RECENZJA KSIĄŻKI- "Toxic"


       Oryginalny tytuł: Toxic

        Autor:  Rachel Van Dyken

        Wydawnictwo: Feeria

        Seria: Zatraceni

        Liczba stron: 320




Gabe Hyde żyje na kredyt. Od czterech lat ukrywa swoją prawdziwą tożsamość przed światem, który niegdyś obsesyjnie go uwielbiał. Jeden niewłaściwy krok doprowadził go na skraj szaleństwa. krok, który na zawsze zmienił ścieżkę jego życia. Udawanie nie prowadzi do niczego dobrego, zwłaszcza, gdy grasz kogoś innego przed tymi, którym najbardziej na tobie zależy. Ale gdyby ktoś kiedyś odkrył prawdę, to nie jego życie stanęłoby pod znakiem zapytania – ale jej.
Saylor nie nienawidzi mężczyzn. Tylko Gabe’a. Ten lekkomyślny, beztroski, w czepku urodzony gość to prawdziwa sól w jej oku. Który sprawia tylko, że wszystko coraz bardziej się gmatwa. Niestety, jest takie miejsce, w którym ich spotkania są nieuniknione. Dom opieki. Gdyby tylko tak się nawzajem nie pociągali… Im bliżej są ze sobą, tym więcej pytań powstaje w Saylor. Bo Gabe coś ukrywa.

"Toxic"  jest drugim tomem serii "Zatraceni", jednakże po lekturze mam wrażenie, że ta część może być czytana zupełnie odrębnie. "Toxic" nie jest kontynuacją opowieści z pierwszego tomu, jest oddzielną historią kolejnego bohatera, a kluczowe postaci "Utraty" są w tej części wyłącznie dodatkiem.
Moim zdaniem sam pomysł na książkę jest czymś wspaniałym i rzadko spotkanym, jednak wykonanie nie do końca mnie przekonało.
Odwrotnie było z pierwszą częścią, pomysł był dość banalny i oklepany, ale wykonanie- niesamowite!
Saylor - dziewczyna pochodząca z ubogiej rodziny podejmuje studia na wyższej uczelni, jej pasją jest muzyka, dlatego jako wolontariuszka okolicznego domu opieki dla osób niepełnosprawnych, prowadzi zajęcia muzyczne. Gabe- ukrywający się przed światem i noszący ciężki brzemię z przeszłości chłopak, także jest stałym gościem wspomnianego domu opieki, aczkolwiek jego obecność ma ścisły związek z traumatycznymi wydarzeniami z przeszłości.
Przyznam się, że ta dwójka czasem nieźle mnie wkurzała swoim zachowaniem, które bywało strasznie głupie i nieracjonalne. Mimo, że uwielbiam związki zaczynające się od nienawiści do miłości, to w tym przypadku potoczyło się do dla mnie zbyt szybko. "Nienawidzę go!! Ale co mi tam pozwolę mu się całować przy każdej okazji." A Gabe mimo, że w jego sercu jest inna dziewczyna, przy pierwszym spotkaniu rzuca się (dosłownie) na Saylor. 
Nie wiem czy mogę wam o tym pisać. Boje się, że za chwilę zdradzę za dużo i zepsuje wam radość z czytania, więc powiem tylko tyle: Gabe w przeszłości zrobił coś złego, a teraz próbuje zwalczyć demony przeszłości i zacząć nowe życie... Czy mu się to uda? Zobaczymy, ale mogę zagwarantować, że nie będzie łatwo, ale nie tylko bohaterom, również nam czytelnikom. "Toxic" jest tak przepełniona bólem, że wielokrotnie musiałam się zatrzymywać by wziąć głęboki oddech i obetrzeć łzy, a jednocześnie jak najszybciej chciałam wiedzieć co będzie dalej... Teraz żałuję, że po przeczytaniu "Utraty" tak długo zwlekałam z sięgnięciem po kontynuację, ale teraz wiem, że książka jest naprawdę godna uwagi. Jestem pewna, że trzeci tom serii nie będzie musiał na mnie tak długo czekać i nie długo zabiorę się za czytanie, choć z drugiej strony nie chcę by ta seria już się skończyła.


Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.