czwartek, 29 października 2015

"Ktokolwiek powiedział, że od przeszłości nie da się uciec, wiedział co mówi." -RECENZJA KSIĄŻKI- "Zaczekaj na mnie"


       Oryginalny tytuł: Wait for you

        Autor:  J. Lynn 

        Wydawnictwo: Amber
      
        Seria: Czekam na ciebie

        Liczba stron: 304




Upokorzona, zraniona na całe życie, odrzucona przez rodziców i napiętnowana szuka spokoju i zapomnienia. Znajduje je dzięki miłości. Lecz tragedia ma ciąg dalszy… Dziewiętnastoletnia Aveny Morgansten ma nadzieję, że po wyjeździe do college’u ucieknie od tragedii sprzed pięciu lat, która odmieniła jej życie. Czy miłość zdoła przezwyciężyć największy ból i żal? Avery szuka spokoju i nie wyobraża sobie już miłości. Ale przystojny i niebezpieczny Cameron budzi w niej uczucia, które dawno umarły… Wtedy przeszłość powraca. Zaczynają się maile i telefony z pogróżkami...


Po powieść tej autorki sięgnęłam ze względu na moją miłość do serii "Lux", również jej autorstwa. W oczekiwaniu na premierę finałowej części postanowiłam przekonać się, czy jej książki już nie o kosmitach są równie ciekawe i poruszające. Po lekturze mogę przyznać, że...są! Ta powieść to emocjonalne mistrzostwo! Jest sympatyczna i zabawna, wzruszająca i pełna ciepła, poza tym wciąga już od pierwszych stron. J. Lynn ma niesamowitą zdolność do pisania o rzeczach pozornie błahych, ale jednak istotnych z podszytym humorem i urokiem. Tak lekkie, pełne humoru i ironii, tak realne i swobodne. Wypełnia ją humor i delikatne, subtelne opisy pierwszych doświadczeń erotycznych bohaterów. Nic tu nie jest nachalne, albo wprowadzone na siłę. Czytanie to przyjemność w czystej postaci. Cała fabuła jest oparta na niemiłych przeżyciach głównej bohaterki. Tutaj będziemy mogli zaobserwować jak to zdarzenie działa na jej psychikę i jak przechodzi w coś na kształt metamorfozy.
A to wszystko dzięki wsparciu grupki przyjaciół. Jednak największą rolę odgrywa tutaj Cameron- który zresztą też skrywa smutną tajemnicę. Ci dwoje stanowi idealne połączenie, oni stanowią przykład, że warto walczyć, warto ufać i warto mieć nadzieje.  Główna bohaterka zdobyła moją sympatię, chociaż czasem irytowała mnie swoim zachowaniem. Również jej przyjaciele, wywarli na mnie bardzo pozytywne wrażenie. O rodzicach dziewczyny się nie wypowiem, bo nie warto. Zauważyłam, że J. Lynn ma niebywały talent do kreowania męskich postaci, które zdobywają moje serce. Tak samo jak Daemona z "Lux", pokochałam Camerona, ale jak można oprzeć się chłopakowi, który ma żółwia i piecze ciasteczka? "Zaczekaj na mnie" to naprawdę przyjemna historia z humorem. Nie jestem w stanie opisać jak często się przy niej uśmiechałam. Połykałam te strony. Chłonęłam ten świat i razem z bohaterami przeżywałam wydarzenia, które miały miejsce. Może jest czasem odrobinkę schematyczna i przewidywalna, ale nie można obmówić jej uroku. Jest to powieść zapewniająca kilka godzin emocjonującej rozrywki.



niedziela, 25 października 2015

Tydzień z "Igrzyskami śmierci"




Premiera "Kosogłosa, cz. II" zbliża się wielkimi krokami i z tego powodu postanowiłyśmy zachęcić wszystkich do przeczytania serii razem z nami! 
Jeśli nie masz ochoty na czytanie, możesz urządzić sobie maraton i obejrzeć poprzednie części filmów.
A może czytałeś już całą trylogię?
Nic nie szkodzi! Możesz zrobić to po raz kolejny!
Niedawno czytałeś książki i nie chcesz robić tego ponownie?
To też nie problem! Możesz podzielić się z nami swoją opinią na ich temat.

Dodatkowo przez cały tydzień trwania akcji na naszych blogach/kanałach będą pojawiać się recenzje filmów i książek.

Jeśli chcecie możecie informować nas o swoich postępach na Twitterze i Instagramie.
#tydzienzigrzyskami


WYDARZENIE NA FB


Organizatorki: 


http://czytam-ogladam-recenzuje.blogspot.com/
http://www.cynka7.blogspot.com/
http://ksiazkowniaa.blogspot.com/
http://zeglujacmiedzysnami.blogspot.com/
http://czytam-i-ogladam.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCondsfgmVPpCWAK3F_FaCEA

czwartek, 22 października 2015

Halloween - noc czytania




GRUPA NA FACEBOOKU

Halloweenowa noc czytania jest organizowana przez kilku bloggerów: 
http://alejaczytelnika.blogspot.com/
http://be-here-now-and-forever.blogspot.com/
http://my-life-in-bookland.blogspot.com/
http://kochamczytack.blogspot.com/
http://szept-stron.blogspot.com/
http://k-siazkowyswiat.blogspot.com/


Zasady: 

1.Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 21:00. 
2.Koniec o 4:00 rano.

3.Wybieramy dowolną książkę na tę noc (zachęcamy do czytania książki związanej z tym świętem np. o duchach lub straszną). 
4.Przed rozpoczęciem należy dać znać, że jest się z nami. 



CO JA CZYTAM?



Życie Jacoba nie zapowiadało się ekscytująco. Pogodził się z myślą, że nigdy nie zostanie odkrywcą i nigdy nie będzie miał wielu przyjaciół. Ważne miejsce w jego życiu zajmował dziadek. To on najbardziej mu imponował i to on opowiadał mu najlepsze historie na dobranoc o pogodnym sierocińcu na walijskiej wysepce, ukrytym przed złem, wojną i potworami… Aż pewnego dnia dziadek Portman umarł w niejasnych okolicznościach. I wtedy wszystko się zaczęło…

Jacob wyrusza na odciętą od świata wyspę, by zgłębić jej tajemnice. Czy zmierzy się z potworami ze swoich snów? Czy osobliwe dzieci ze starych fotografii naprawdę istniały? Co jest bajką, a co prawdą? Co jest faktem, a co urojeniem? 





niedziela, 18 października 2015

"Idź na całość albo idź do domu."-RECENZJA KSIĄŻKI-"Ten jeden rok"



       Oryginalny tytuł: Just One Year

        Autor: Gayle Forman

        Seria: Ten jeden dzień

        Wydawnictwo: Nasza księgarnia

        Liczba stron: 368




Willem stracił kontrolę nad swoim życiem. Boleśnie zraniony śmiercią ojca obawia się kolejnej miłości i kolejnej (być może) straty. Nie potrafi jednak zapomnieć dnia spędzonego w Paryżu z pewną niezwykłą dziewczyną. Czuje, że musi ją odnaleźć, chociaż nie zna nawet jej prawdziwego imienia. Mimo to będzie próbował. W najbliższym roku czeka go kilka ważnych decyzji. Czy zaryzykuje? Czy otrzyma dar od losu i spotka ponownie Allyson?


Powieść "Ten jeden dzień" urzekła mnie historią dwójki młodych ludzi, którzy spotykają się przez przypadek i są sobą zafascynowani. Historia zakończyła się w bardzo ciekawym momencie, więc byłam bardzo spragniona kontynuacji. Już po przeczytaniu kilku stron, poczułam, że ta książka różni się od poprzedniej. Jest bardziej smutna i melancholijna, jednak język jakim posługuje się autorka i lekkość z jaką nas prowadzi, sprawiają że nie sposób się oderwać. Podobnie jak w "Tym jednym dniu" akcja jest podzielona na dwie części. Pierwsza- „Jeden rok”, to czas w którym poznajemy przyjaciół i rodzinę Willema. Cofamy się do czasów jego dzieciństwa. Możemy zaobserwować zmiany w jego osobowości, śledzić jego karierę aktorką. Część druga „Jeden dzień” jest krótkim zwieńczeniem całej historii. Pani Forman bardzo ciekawie skonstruowała fabułę i każdy kto ma w pamięci "Ten jeden dzień" zauważy zbieżności w kilku sytuacjach. Aż ma się ochotę powiedzieć bohaterowi "No dalej! Idź! Jesteś tak blisko!".  Podróżując po Indiach możemy dowiedzieć się sporo ciekawostek. Kolejny raz muszę wspomnieć o tym jak autorka dokładnie nakreśla najdrobniejsze elementy, tutaj nie ma mowy o niedociągnięciach czy chaosie.
Znowu jestem pod wrażeniem wiedzy i umiejętności połączenia z fabułą wielu przydatnych informacji.
W pewnym momencie Willem trochę mnie zdenerwował, w sumie nie tylko on ale i jego koledzy. Oczywiście po stracie Lulu nasz narrator nie potrafi sobie z tym poradzić, więc co zrobi? Znajduje sobie nową dziewczynę. Ale to jeszcze nic, w porównaniu z jego przyjaciółmi, którzy uważają, że Willem tęskni za Lulu tylko dlatego, że to nie on ją zostawił (jak zawsze do tej pory bywało), ale to ona odeszła... Więc należy ją odnaleźć, "zaliczyć jeszcze parę razy" i rzucić. Czy faceci zawsze muszą myśleć tylko jedną częścią ciała? A pomyśleć, że w "Tym jednym dniu" uważałam Willema za romantyka, marzyciela... jednak dopiero teraz poznałam go lepiej i mówiąc szczerze, moja sympatia do niego osłabła. Całe szczęście, że później zrehabilitował się w moich oczach i zrozumiałam dlaczego tak przedmiotowo traktuje niektóre osoby.
Co do samego zakończenia to jestem lekko rozczarowana. W pierwszej części bardzo mi się podobało, ale przy drugim tomie spodziewałam się czegoś więcej. Mam nadzieję, że nowelka  "Just One Night" jakoś mi to wynagrodzi, więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać na jej polskie tłumaczenie.



wtorek, 13 października 2015

"Wiedza nie zawsze jest pożyteczna."-RECENZJA KSIĄŻKI-"Morze potworów"

   
       Oryginalny tytuł: Percy Jackson and Sea of Monsters

        Autor:  Rick Riordan

        Wydawnictwo: Galeria Książki
 
        Seria: Percy Jackson i bogowie olimpijscy

        Liczba stron: 280




Tajemnicze zatrucie sosny Thalii osłabia magiczną granicę Obozu Herosów. Percy i jego przyjaciele mają zaledwie kilka dni na odnalezienie jedynego magicznego przedmiotu, który posiada moc wystarczającą do powstrzymania fali mitycznych bestii. Problem w tym, że aby go znaleźć, muszą pożeglować na Morze Potworów. A po drodze Percy będzie musiał opracować plan, który ocali jego dawnego kumpla, Grovera. Odkryje także straszliwą tajemnicę swojej rodziny, co każe mu się zastanowić, czy bycie synem Posejdona to zaszczyt czy przekleństwo? 

"Morze Potworów" to druga powieść Ricka Riordana, przepełniona mitologią, starożytnymi zwierzętami i przepowiedniami. Tym razem poruszamy się raczej po terytorium Posejdona, w poszukiwaniu tajemniczego Morza Potworów. Akcja toczy się na statkach, wyspach, a nawet w podwodnym świecie. Raczej nie spotykamy się z nazbyt szczegółowymi opisami przyrody, ani zwierząt – działa tu przede wszystkim nasza wyobraźnia. Piękne zwierzęta, potwory to w większości kreowane przez nas postacie. To właśnie wpływa na oryginalność tej powieści. Dla każdego świat ten wygląda zgoła inaczej.
Muszę przyznać, że bardzo stęskniłam się za wiecznie wpadającym w kłopoty Percym, mądrą, ale i bardzo sarkastyczną Annabeth oraz przezabawnym Gorverem, którego humoru trochę mi zabrakło, ale za to dostałam postać, która od razu chwyciła mnie za serce. Mówię tu oczywiście o przeuroczym, nieco fajtłapowatym, ale i gotowym to poświęceń cyklopie- Tysonie. Bardzo mi się podobało, że mieliśmy okazję trochę bardziej poznać poniektórych mieszkańców Obozu Herosów. Przyznam, że polubiłam Clarisse mimo, że z Percym za sobą nie przepadają.
Styl Ricka Riordana, tak jak w pierwszym tomie, sprawia, że czyta się szybko, przejrzyście i bardzo przyjemnie.
Książka ma niecałe 300 stron, więc spokojnie można przeczytać ją w jeden wieczór. Każdy kolejny rozdział przynosi nowe przygody, ale i niebezpieczeństwa, które czyhają na naszych bohaterów, co sprawia, że naprawdę nie łatwo się oderwać, a nawet gdy już się przeczyta całą książkę, jak najszybciej chcemy sięgnąć po kolejny tom, by móc poznać kolejne przygodny Percy'ego i jego przyjaciół. Jestem pewna, że każdy kto przeczytał "Złodzieja pioruna" prędzej czy później, sięgnie po kontynuację. Mi zajęło to kilka miesięcy i teraz żałuje, że tak długo zwlekałam. Jednak jestem pewna, że po trzeci tom sięgnę już niebawem, gdyż po tym zakończenie bardzo ciekawi mnie sposób w jaki Riordan dalej pokieruje przygody młodych herosów. 


piątek, 9 października 2015

Książkowe Nowości PAŹDZIERNIK-LISTOPAD #8



     Tytuł: "Zapytaj księżyc"

      Autor: Nathan Filer

      Wydawnictwo: Albatros

      Data premiery: 9 październik 2015r.





„Opowiem wam co się stało, bo to dobry sposób, aby przedstawić mojego brata. Ma na imię Simon. Myślę, że go polubisz. Ja naprawdę go lubię. Ale kilka stron dalej Simon będzie martwy. A od tamtej pory nigdy już nie był taki sam.” Matthew z dużą dozą determinacji i szczerości postanawia spisać swoją historię. Czy przyczynił się do śmierci swojego brata Simona, ponieważ ten niósł go do domu po pewnym pechowym upadku? Do zdarzenia doszło letnią nocą 1999 roku, gdy obaj bracia wymknęli się ukradkiem z przyczepy kampingowej usytuowanej na malowniczym, lecz niebezpiecznym klifowym wybrzeżu półwyspu Portland. Dziewięcioletni Matthew wyciągnął Simona z łóżka, ponieważ chciał mu pokazać coś ciekawego. Ta z pozoru niewinna nocna eskapada zakończyła się tragicznie. Od tej pory w życiu dziewięcioletniego Matthew pojawił się zamęt. Czuł się odpowiedzialny za śmierć starszego brata. 


    
      Tytuł: "Trzynaście powodów"

      Autor: Jay Asher

      Wydawnictwo: Rebis

      Data premiery: 20 październik 2015r.





Clay Jensen wraca do domu ze szkoły i na przed drzwiami znajduje dziwną paczkę. W środku jest kilka taśm magnetofonowych nagranych przez Hannah, koleżankę z klasy, która dwa tygodnie wcześniej popełniła samobójstwo. Dziewczyna wyjaśnia, że istnieje trzynaście powodów, dla których zdecydowała się odebrać sobie życie. Clay jest jednym z nich i jeśli wysłucha nagrania, dowie się dlaczego. 
Chłopak przez całą noc kluczy po mieście, a za przewodnika służy mu głos Hannah. Staje się świadkiem jej bólu i osamotnienia, a przy okazji poznaje prawdę o sobie i otaczających go ludziach, której nigdy nie chciał stawić czoła. 




     Tytuł: "Pewnego dnia"

      Autor: David Levitan

      Wydawnictwo: Dolnośląskie

      Data premiery: 21 październik 2015r.





Kiedy Rhiannon spędza cudowny dzień ze swoim chłopakiem, który wreszcie jest taki, jakim go sobie wymarzyła, nie wie jeszcze, że w rzeczywistości to nie był Justin, ale A – szesnastolatek codziennie budzący się w ciele innej osoby.
Zakochany w Rhiannon A zrobi wszystko, żeby codzienna zmiana płci, wyglądu, charakteru i miejsca zamieszkania nie stanowiła przeszkody dla ich miłości. Tylko czy Rhiannon to wystarczy?





     Tytuł: "Tajemny ogień"

      Autor: C.J. Daugherty, Carina Rozenfeld

      Wydawnictwo: Otwarte

      Data premiery: 21 październik 2015r.



Taylor Montclair (Anglia) 
Pewnego dnia wybuch złości Taylor powoduje, że przedmioty wokół niej zmieniają swoje położenie, a silne emocje zakłócają przepływ elektryczności. Dziewczyna poznaje szokującą prawdę o swoim pochodzeniu. Dowiaduje się, że drzemie w niej tajemny ogień. 
Sacha Winters (Francja) 
Setki lat temu na stosie spłonęła alchemiczka, która rzuciła klątwę na trzynaście pokoleń pierworodnych synów z rodu jej zabójców. Sacha jest trzynasty – za osiem tygodni ma umrzeć. Na świecie jest tylko jedna osoba, która może mu pomóc.
Dzielą ich setki kilometrów, łączy przeznaczenie.
Czy zdążą się odnaleźć, nim Sacha zginie, a świat pochłonie ogień?



     Tytuł: "Co ze mnie zostało"

      Autor: Kat Zhang

      Wydawnictwo: Papierowy księżyc

      Data premiery: 21 październik 2015r.







Wyobraźcie sobie, że macie dwa umysły dzielące jedno ciało. Wy i wasze drugie ja jesteście sobie bliżsi niż bliźnięta, jesteście czymś więcej niż przyjaciółmi. Znacie się od zawsze.
Potem wyobraźcie sobie, że wszyscy nienawidzą i boją się ludzi takich jak wy. Że rząd waszego kraju chce was wytropić i wyrwać waszą drugą duszę, oddzielając od osoby, którą kochacie najbardziej na świecie.
A teraz poznajcie Evę i Addie.
One nie muszą sobie niczego wyobrażać.

    

      
      Tytuł: "Wszystkie jasne miejsca"

      Autor: Jennifer Niven

      Wydawnictwo: Bukowy Las

      Data premiery: 21 październik 2015r.




Theodore jest zafascynowany śmiercią. Codziennie rozmyśla nad sposobami, w jakie mógłby pozbawić się życia, a jednocześnie nieustannie szuka czegoś, co pozwoliłoby mu pozostać na tym świecie. Violet żyje przyszłością i odlicza dni do zakończenia szkoły. Marzy o ucieczcie od małego miasteczka w Indianie i niemijającej rozpaczy po śmierci siostry. Kiedy Finch i Violet spotykają się na szczycie szkolnej wieży – sześć pięter nad ziemią – nie do końca wiadomo, kto komu ratuje życie.


     
     Tytuł: "Czy wspominałam, że cię kocham?"

      Autor: Estelle Maskame

      Wydawnictwo: Feeria

      Data premiery: 21 październik 2015r.





Rodzice Eden Munro rozwiedli się już kilka lat temu, i od tego czasu dziewczyna nie widziała swojego ojca. Teraz jedzie z Portland do Santa Monica, by spędzić lato z nim i jego nową rodziną: żoną i jej trzema synami, z których każdy jest obdarzony silnym charakterem. Najstarszy z nich, Tyler Bruce, to zbuntowany nastolatek o wybuchowej naturze i wybujałym ego, kompletne przeciwieństwo przyrodniej siostry. On i jego paczka biorą Eden pod swoje skrzydła, pozwalając jej doświadczyć zupełnie nowych dla niej przeżyć – imprez, plażowania i… łamania zasad. Tyler pozostaje dla niej zagadką, a im bardziej stara się go rozgryźć, tym mniej o nim wie i tym bardziej czuje, że rodzi się między nimi coś więcej. A przecież nie powinna interesować się swoim przyrodnim bratem w ten sposób. To zakazane!


     
      
      Tytuł: "Opposittion"

      Autor: Jennifer L. Armentrout

      Wydawnictwo: Filia

      Data premiery: 28 październik 2015r.








Katy wie, że świat zmienił się w noc, gdy przybyli Luksjanie. Nie wierzy, że Daemon nie zrobił nic, kiedy jego rasa groziła usunięciem ludzkości i hybryd z powierzchni Ziemi. Jednak granice między dobrem a złem rozmyły się.
Daemon zrobi wszystko, by uratować tych, których kocha, nawet jeśli ma to oznaczać zdradę. Wkrótce odróżnienie wroga od przyjaciela stanie się niemożliwe, a świat zacznie się walić dookoła nich. Cena za uratowanie przyjaciół i ludzkości może okazać się bardzo wysoka.


poniedziałek, 5 października 2015

"Najprawdziwszym złem na świecie są czyny człowieka. "-RECENZJA KSIĄŻKI- "Szklany tron"


       Oryginalny tytuł: Throne of glass

        Autor: Sarah J.Maas

        Seria: Szklany tron

        Wydawnictwo: Uroborus

        Liczba stron: 520




Siedemnastoletnia Celaena jest wyszkolonym zabójcą, jednym z najlepszych, ale popełniła fatalny błąd. Została złapana i skazana na dożywotnią niewolniczą pracę w kopalni soli Endovier. Książę Dorian składa jej ofertę.
Celaena musi walczyć na śmierć i życie w turnieju o tytuł królewskiego zabójcy. Jeśli wygra – będzie wolna, jeśli przegra – jej wybawieniem będzie śmierć.  Uczestnicy turnieju giną w tajemniczych okolicznościach.
Czy Celaena zdoła zdemaskować zabójcę zanim sama stanie się ofiarą?

Na początku byłam pełna obaw co do "Szklanego tronu", bo nie sięgam po typową fantastykę zbyt często, a wiele osób mówiło, że początki z tą książką były dla nich trudne. Jednak mi od pierwszej do ostatniej strony czytało się bardzo przyjemnie. Książka jest napisana tak, iż nie odczuwa się upływającego czasu, gorączkowo przerzucając każdą kolejną stronę. Wszystko jest przejrzyście przedstawione, a jeżeli pojawiają się jakieś niejasności, po paru stronach wszystko się wyjaśnia. Autorka barwnie i ciekawie tworzy opisy, dzięki czemu wyobrażenie sobie czegokolwiek nie stanowi problemu. W powieści nie zabraknie również odrobiny humoru. Dialogi potrafią być zabawne za sprawą naszej głównej bohaterki i jej ciętego języka. Akcja toczy się swoim własnym, rytmicznym tempem. Sceny walk przeplatają się z obrazkami z życia dworskiego, pałacowymi intrygami i ploteczkami. Nie brakuje również wystawnych bali i zła kroczącego po zamkowych korytarzach.
Celaena jest jedną z najbardziej niezależnych, silnych i zdeterminowanych damskich postaci w literaturze z jakimi przyszło mi się zetknąć. To zabójczyni z trudną przeszłością. Nie jest jednak spowita negatywnym cynizmem i zgorzkniałością. Celaena jest zabawna i figlarna, potrafi oczarować swoim charakterem - nie tylko postacie w książce, ale również czytelników. Przyznam, że rzadko kiedy jakoś specjalnie lubię główne bohaterki, ale zabójczyni zdobyła moje serce i bezapelacyjnie jest moją ulubioną damską postacią ze wszystkich książek jakie do tej pory czytałam.
Grzechem byłoby nie wspomnieć o męskich postaciach, bo jest w czym wybierać. Mamy niesamowicie przystojnego i czarującego księcia Doriana, następcę tronu Adarlanu, oraz kapitana gwardii królewskiej - Chaola. Można by powiedzieć, że to ogień i woda. Kiedy Dorian popada w kolejne miłostki, Chaol jest zdystansowany w kontaktach towarzyskich, Dorian jest swobodniejszy, bardziej pewny siebie, Chaol powściągliwy i pokorny. Łączą ich jedynie dwie rzeczy - przyjaźń i miłość do tej samej dziewczyny. Wybór pomiędzy nimi dwoma nie jest łatwy i z decyzją chyba wstrzymam się do przeczytania "Korony w mroku", bo jak na razie nie mogę zdecydować.
Szklany tron" to świetne rozpoczęcie cyklu, który zabiera nas w niezwykłe przygody niecodziennej bohaterki. Historię polecam wszystkim miłośnikom fantastyki, szczególnie młodzieży - w końcu do niej jest przede wszystkim skierowana - ale także tym starszym czytelnikom - oni również nie powinni być zawiedzeni. A ja chętnie sięgnę po drugi tom, aby poznać dalsze losy najlepszej zabójczyni Adarladu.


Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.