środa, 24 maja 2017

"Mimo twoich łez" - RECENZJA KSIĄŻKI


Oryginalny tytuł: Dirty Red

  Autor: Tarryn Fisher 

Wydawnictwo: Otwarte
      
Seria: Mimo moich win (Tom 2)

Liczba stron: 320

„Mam wszystko, bo ciężko na to zapracowałam”. Gdy ktoś tak mówi, to zazwyczaj myślimy o bogactwie, spełnionych marzeniach i szczęśliwej rodzinie. Czy pod tym pojęciem mogą kryć się kłamstwa, krzywdy i rany? Czy ktoś może sobie zapracować na wszystkie nieszczęścia świata?
Cóż, ja naprawdę mam wszystko i nie pozwolę, by ktokolwiek mi to odebrał.
Ta żmija ciągle próbuje wślizgnąć się w nasze życie i nadszedł czas, by skosztowała własnej trucizny. Ja też potrafię kąsać – każda z nas potrafi, gdy ktoś podstępem chce zniszczyć nasze związki, rodziny, życie. Czujesz złość na samą myśl o zdradzieckich żmijach, prawda?
"Wypowiedzenie mi wojny to nie najlepszy pomysł. Nie poddam się bez walki, bo zawsze dostaję to, czego chcę. Tym razem poleją się łzy i nie będą to moje łzy. Powiem Ci więcej: mam w zanadrzu coś, co definitywnie przeważy szalę na moją stronę. O tak, w miłości i na wojnie wszystkie chwyty dozwolone. "
L.

Z sięgnięciem po "Mimo twoich łez" ociągałam się kilka miesięcy. Było to spowodowane moją głęboką pogardą w stosunku do Leah. Co prawda Olivia i Caleb też nie byli nieskazitelni, ale darzyłam ich pewną sympatia, a do Leah czułam tylko nienawiść. I nie przypadkiem użyłam w tamtym zdaniu czasu przeszłego, bo "Mimo twoich łez" zupełnie zmieniło mój sposób postrzegania tej bohaterki.  Książka jest podzielona na "Kiedyś" i "Teraz", dzięki czemu możemy poznać jej przeszłość. Nadal nie popieram decyzji, jakie podjęła, ale rozumiem, co nią kierowało. Nie wierzyłam, że autorce uda się tego dokonać, ale sprawiła, że po prostu nie mogę nienawidzić Leah. Spodziewałam się, że przez narratorkę będę długo męczyć się z przebrnięciem przez tę książkę, a pochłonęłam ją w dwa dni. Fabuła skupia się wokół rodzicielstwa Leah i Caleba. Przyznam, że na początku miałam ochotę złapać kobie za włosy i nią potrząsnąć. Jeśli myślicie, że była zaborcza w pierwszym tomie, to jestem ciekawa, jak zareagujecie, na to co robiła w drugim. Leah widziała zagrożenie w swojej maleńkiej córeczce, której Caleb poświęca więcej uwagi. Tarryn Fisher cenię za to, że odchodzi od standardowego sposobu postrzegania miłości.
Seria "Mimo moich win" nie jest cukierkowym romansem. Pokazuje, że gdy w grę wchodzi miłość w człowieku wyzwalają się najgorsze instynkty i jest gotów posunąć się do kłamstw, intryg i manipulacji, żeby tylko zatrzymać osobę, na której nam zależy. Autorka zaciera granice między miłością, a obsesyjnym pragnieniem, pokazania wszystkim dookoła, jakie to nasze życie jest idealne. Drugi tom serii Tarry Fisher wzbudza we mnie sprzeczne uczucia. Z jednej strony szczerze gardzę Leah, za to jak traktuje swoje dziecko, które urodziła tylko po to by zatrzymać męża. Jednak z drugiej strony widzę, że bohaterka została tak wychowana. Od dziecka wpajano jej, że jest gorsza i dlatego teraz stara się wszystkim udowodnić, że jej życie jest wspaniałe. Znając przeszłość Leah nie potrafię jej nienawidzić. Co prawda nie będzie należeć do grona moich ulubionych, ale jest z pewnością świetnie wykreować bohaterką. Stanowi ciekawe oderwanie od mdłych szarych myszek, których pełno w literaturze. Sama się sobie dziwię, że to mówię, ale mam nadzieję, że Leah odpuści sobie w końcu Caleba i znajdzie faceta, który ją naprawdę pokocha i da jej szczęście, którego szuka.
Jeśli szukacie czegoś oryginalnego i poruszającego to seria Tarry Fisher jest czymś dla Was. To jedna z tych książek, po których przeczytaniu nie wiemy czy to dobrze, że coś tak podłego, tak bardzo nam się podoba. Jedno jest pewne - o "Mimo twoich łez" szybko się nie zapomina.  
 

sobota, 20 maja 2017

Niepopularne opinie o popularnych książkach

 Za nominację serdecznie dziękuję Aleksandrze 

1. Popularna książka lub seria, której nie lubisz.
"Fangirl" - prawie wszyscy zachwycają się tą powieścią, ale dla mnie była strasznym rozczarowaniem. Myślałam, że utożsamię się z Cath, a tymczasem nawet jej nie polubiłam. Również pozostałe wątki wydały mi się zbyt płytkie i niedopracowane. 
 
2. Popularna książka lub seria, której wszyscy nienawidzą, ale Ty kochasz.
"Ostatnia spowiedź" - spotkałam się z wieloma negatywnymi opiniami, ale ja uwielbiam historię Ally i Bradina. Do drugiego tomu miałam kilka zastrzeżeń, ale pierwszy i trzeci były niesamowite!

3. Trójkąt miłosny, w którym główny bohater/bohaterka, według Ciebie, wybrała złą osobę lub literacka para, której nie lubisz.

Nie udało mi się znaleźć pary, w której bohater/ bohaterka wybraliby złą osobę, bo albo a) wybierali mojego ulubieńca, albo b) osoba, której kibicowałam umierała, więc postawiłam na parę, której po prostu nie lubię. Jest nią Anna i Sebastiano z "Magicznej gondoli". Wątek romantyczny w tej książce to klapa. Jak można wyznać komuś miłość po kilku rozmowach?

4. Popularny gatunek literacki, po który rzadko sięgasz.

Bardzo rzadko sięgam po kryminały, choć jestem wielką fanką seriali z tego gatunku. Jak na razie udało mi się zapoznać tylko z "Black Ice" i "Niebezpiecznymi kłamstwami".

5. Popularny bądź uwielbiany bohater, którego Ty nie lubisz.

Patch z serii "Szeptem". Może nie nie lubię, ale nie uwielbiam go tak jak wszyscy. Nasłuchałam się tylu pozytywnych opinii na jego temat, więc byłam trochę rozczarowana, gdy po przeczytaniu "Szeptem" pozostał mi obojętny.

6. Popularny autor, do którego nie jesteś przekonany.

Cassandra Clare - Prawie wszyscy zachwycają się jej twórczością, ale ja po prostu nie mogę się zmusić do przeczytania "Miasta kości".

7. Popularny wątek/motyw, którego masz już dosyć.

Trójkąty miłosne i nieporadne główne bohaterki, ale to irytuje już chyba każdego. Ostatnio drażni mnie również to, że bohaterka każdej młodzieżówki musi mieć najlepszego - przyjaciela - geja.

8. Popularna seria, której nie chcesz przeczytać.
"Harry Potter" - Proszę, nie nienawidźcie mnie... Wiem, że to wstyd nie czytać Harry'ego, ale  natknęłam się już na tyle spoilerów, że wątpię, żeby coś jeszcze zaskoczyło mnie w tej serii.

9. Mówi się, że „Książka jest zawsze lepsza od filmu", ale który film lub serial, podobał Ci się bardziej niż książka?

Serial "The 100" bije na głowę "Misję 100". Książka w porównaniu do serialu jest dość nudna. Słyszałam również wiele opinii, że serial "13 powodów" jest o wiele lepszy, niż książka, ale nie mogę tego potwierdzić, bo nie czytałam jeszcze pierwowzoru.


czwartek, 18 maja 2017

"Odkąd cię nie ma" - RECENZJA KSIĄŻKI


                       Oryginalny tytuł: Since You've Been Gone

            Autor: Morgan Matson

            Wydawnictwo: Jaguar

            Liczba stron: 358

Zanim Emily poznała Sloane nie chodziła na imprezy, nie rozmawiała z chłopakami, nie robiła niczego szalonego. Sloane wtargnęła niczym tornado do jej życia i przewróciła je do góry nogami. Tuż przed rozpoczęciem szalonego lata Sloane nagle zniknęła. Żadnych telefonów, wiadomości. Ani śladu po przyjaciółce. Znaleziono jedynie przypadkową listę rzeczy do zrobienia. A na niej 13 wybranych przez Sloane dziwacznych zadań, których Emily na pewno sama z siebie by nigdy nie zrobiła. Okazuje się jednak, że wykonanie ich naprowadzi na ślad zaginionej przyjaciółki. Dla Emily wyzwanie dopiero się zaczyna!


Pod wieloma względami "Odkąd cię nie ma" bardzo przypominało mi "Papierowe miasta". W obu tych książkach pierwsze skrzypce odgrywała przyjaźń. Również motywy poszukiwania i podróży były bardzo podobne, a Sloane miała wiele cech Margo. Moim zdaniem "Odkąd cię nie ma" to taka mniej filozoficzna i prostsza wersja książki Johna Greena. To podobnieństwo nie przeszkadzało mi w czytaniu, ale przez to sam pomysł wydawał mi się mało oryginalny. Z reguły nie mam nic do nieśmiałych bohaterów, jednak po pewnym czasie zachowanie Emily stało się męczące. Miałam serdecznie dość jej użalania się nad sobą. Po wypełnieniu zadań z listy zauważyłam już lekką przemianę u niej, ale tak naprawdę to dziewczyna potrzebowała jeszcze jednego poważnego wstrząsu. Dlatego swoje zdanie o Emily zmieniłam prawie pod sam koniec książki. Natomiast postacie drugoplanowe wzbudziły moją sympatię o wiele wcześniej. Miałam wrażenie, że to właśnie oni są fundamentem tej książki i napędzają całą akcję. Uwielbiałam każdego z nowo poznanych przyjaciół Emily. Przyznam też, że z takich bohaterów najbardziej była mi obojętna Sloane. Nie polubiłam jej i takie uczucie towarzyszyło mi do końca książki. Często gdy Emily o niej wspominałam miałam wrażenie, że jest zupełnie niepotrzebna. 
Wątek romantyczny był naprawdę przyjemny, głównie ze względu na jego subtelność. Jednak czegoś mi w tej powieści zabrakło. Jakiegoś mocnego akcentu, bo wszystkie zdarzenia są mniej więcej na jednym poziomie. Żałuję, że nie znalazłam żadnego elementu zaskoczenia. Jednak na dużą pochwałę zaskakuję szczerość tej powieści. Nie jest tak, że bohaterowie się poznają, zaprzyjaźniają i żyją długo i szczęśliwie. Niesamowicie żałuję, że autorka umiejętnie nie zakończyła tego wątku. Bardzo ciekawie "skomplikowała" pewne rzeczy, ale potem zabrakło im finału. Nie chcę za dużo zdradzić, ale wydaje mi się, że ta książka miała dawać nadzieję, a takie zakończenie jest raczej w pewnych kwestiach dołujące.
"Odkąd cię nie ma" opowiada o walce ze swoimi słabościami. Pokazuję, że trzeba mieć odwagę, aby czerpać z życie to co najlepsze, bo tylko wtedy możemy być szczęśliwi. Wielokrotnie nie wiemy co tracimy, jeśli czegoś nie spróbujemy. Czasami potrzebujemy tylko delikatnego pchnięcia, aby rozwinąć skrzydła. Kogoś kto potrzyma nas za rękę i powie "Będzie dobrze". "Odkąd cię nie ma" uświadamia każdego czytelnika, że warto stawiać sobie poprzeczki i pokonywać je. Wejdźcie śmiało do świata Emily i, wraz z nią, stawiajcie pierwsze kroki ku lepszej przyszłości. Pomogą Wam w tym nietuzinkowi bohaterowie oraz przyjemny wakacyjny klimat.

sobota, 13 maja 2017

"Confess" - RECENZJA KSIĄŻKI


Oryginalny tytuł: Confess

 Autor: Colleen Hoover

Wydawnictwo: Otwarte
  
Liczba stron: 350

Niewypowiedziane pragnienia, bolesna przeszłość i głęboko skrywane grzechy są dla Owena największą inspiracją. Utalentowany malarz kolekcjonuje anonimowe wyznania i przenosi je na płótno. Auburn od kilku lat walczy o odzyskanie normalnego życia i desperacko potrzebuje pieniędzy. Zakochanie się w przystojnym malarzu nie jest częścią jej planu, ale przekorne przeznaczenie stawia na swoim. Dziewczyna odkrywa jednak, że przeszłość ukochanego może odebrać jej to, co dla niej najważniejsze...   

Możecie się zastanawiać, czym jest spowodowany ten szał na książki Colleen Hoover, skoro opisy jej książek nie wyróżniają się niczym specjalnym na tle innych romansów - dziewczyna i chłopak zakochują się w sobie, jednak ich przeszłość nie daje o sobie zapomnieć. Zdaje sobie sprawę z tego, że ten motyw jest do znudzenia powtarzany w większości młodzieżówek, jednak Colleen Hoover jest jedną z niewielu autorek, która potrafi z oklepanego schematu, zrobić coś niepowtarzalnego. Każda jej książka to kilkaset stron uczuć w najczystszej postaci. Nie dziwie się, że wiele osób uważa "Confess" za swoją ulubioną powieść Hoover, bo już sam prolog sprawia, że szklą się oczy. Owen i Auburn mają dwadzieścia kilka lat, a mimo to tworzyli bardzo dojrzałą parę. Łatwo wczuć się ich sytuację i zrozumieć targające nimi wątpliwości. Często wypominam książkowym postaciom bezsensowne decyzje i ciągłą zabawę w kotka i myszkę, jednak w przypadku "Confess" w pełni rozumiem motywacje bohaterów i nie mogę się do niczego przyczepić. Ich miłość jest wynikiem intensywnej potrzeby zrozumienia i akceptacji, ale również przeznaczenie miało coś z tym wspólnego...
Owen Meson Gentry jest bohaterem, w którym bardzo łatwo się zakochać (jego inicjały nie są przypadkowe). To pełen pasji i wrażliwości artysta, który jest gotów na każde poświęcenie dla osób, na których mu zależy. Również Aubern zdobyła moją sympatię i dołączyła do elitarnego grona moich ulubionych książkowych bohaterek. Warto również wspomnieć o tym, że Colleen Hoover podczas pisania "Maybe Someday" zawarła współpracę z autorem piosenek - Griffinem Petersonem, a w przypadku  "Confess" poprosiła o pomoc artystę - Danny'ego O’Connora, dzięki któremu nie musimy wyobrażać sobie obrazów, o których mowa w książce, ale możemy zobaczyć je na własne oczy, a to z kolei sprawia, że historia Owena i Auburn wydaje się jeszcze bardziej rzeczywista. Colleen Hoover prowadzi narracje w bardzo ciekawy sposób. Umiejętnie manipuluje niedopowiedzeniami, przez co nasz sposób postrzegania danej sytuacji, zmienia się w zależności od tego, kto w danej chwili jest narratorem. Jeszcze zanim zaczęłam czytać, byłam niezmiernie ciekawa tej wielkiej tajemnicy, która w epilogu podobno miała mnie wbić w podłogę. Problem w tym, że prawdy domyśliłam się już na początku. Nie osłabia to w znacznym stopniu moich zachwytów nad "Confess", ale czuję pewien niedosyt i rozczarowanie, bo wszystkie recenzje, jakie przeczytałam zapowiadały sekret, którego nie sposób przewidzieć. Celowo tak mało piszę o samej fabule, bo najlepiej jeśli zaczniecie czytać z jak najmniejszą wiedzą na jej temat. 

czwartek, 11 maja 2017

Książkowe Nowości MAJ - CZERWIEC #26


       Tytuł: "Chłopak z innej bajki"

       Autor: Kasie West


       Wydawnictwo: Feeria

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Caymen ma 17 lat i po szkole pracuje w należącym do jej mamy nieco dziwacznym sklepie z porcelanowymi lalkami i specjalizuje się w sarkastycznym podejściu do życia, szczególnie wobec bogaczy. Lata obserwacji zamożnych ludzi zza lady i życiowe doświadczenia mamy nauczyły ją, że nie można im ufać, a do tego są zblazowani, nieuprzejmi i przekonani, że cały świat powinien leżeć u ich stóp. Gdy do sklepu trafia Xander, wysoki, przystojny i na swój sposób uroczy, ale najwyraźniej obrzydliwie bogaty, od razu widać, że jest z totalnie innej bajki. Caymen co prawda znajduje z nim wspólny język, ale jest przekonana, że jego zainteresowanie nie potrwa długo. Gdy Xandrowi niemal udaje się ją do siebie przekonać, dziewczyna odkrywa, że pieniądze grają w ich związku o wiele większą rolę, niż sądziła. Na ich wspólnej drodze piętrzą się przeszkody... czy ostatecznie trafią razem do tej samej bajki?
       Tytuł: "Wszystkie twoje marzenia"

       Autor: Agata Czykierda-Grabowska


       Wydawnictwo: Feeria

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Kiedy Kamil poznaje Maję, ta planuje właśnie wrzucenie swojego starego opla do Wisły. Pełna energii i mająca ogromny apetyt na życie dziewczyna od początku fascynuje przystojnego studenta, ale też od razu wyraźnie stawia granicę: Obiecaj mi, że się nigdy we mnie nie zakochasz. Początkowo Kamil nie widzi w tym nic złego. Dopiero przeprowadził się do Warszawy, zaczął studia. Mogą być kumplami z akademika. Albo przyjaciółmi. Albo friends with benefits... Ale czy taka relacja jest w ogóle możliwa? Skoro są tylko przyjaciółmi, to dlaczego Kamil ma ochotę rozszarpać każdego faceta, który zbliży się do Mai? I jaka tajemnica nie pozwala Mai na planowanie przyszłości?
       Tytuł: "Czereśnie zawsze muszą być dwie"

       Autor: Magdalena Witkiewicz


       Wydawnictwo: Filia

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Zosia Krasnopolska otrzymuje w spadku od pani Stefanii zrujnowaną willę w Rudzie Pabianickiej. Rudera okazuje się domem z duszą uwięzioną w dalekiej przeszłości. Stary dom otoczony sadem – niegdyś bardzo piękny – kryje sekrety swoich mieszkańców. Zosia powoli zgłębia jego tajemnice. Kiedy na jej drodze pojawi się Szymon, odkryje najważniejszy sekret: dowie się, czym są prawdziwa przyjaźń oraz miłość. Zrozumie, że tak jak drzewa czereśni muszą rosnąć obok siebie, by wydać owoce, tak ludzie muszą się kochać, by ich wspólna droga przez życie miała sens.
       Tytuł: "Lato Eden"

       Autor: Liz Flanagan


       Wydawnictwo: IUVI

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Ten dzień zaczął się normalnie. Wstałam, zrobiłam sobie kreski eyelinerem, naciągnęłam rękawy na tatuaże i poszłam do szkoły. Brzmi znajomo?
Wkrótce jednak okazało się, że to nie będzie zwykły dzień
Nieśmiała gotka Jess i śliczna, uwielbiana przez wszystkich Eden są niemal nierozłączne. Wiedzą o sobie wszystko. Nagle Eden znika, a Jess wie, że musi ją odnaleźć. Postanawia poszukać wskazówek, idąc śladami spędzonego wspólnie lata, podczas którego wiele się w życiu przyjaciółek zmieniło. Ta wycieczka w przeszłość zmusza Jess do przyjrzenia się z bliska wielu tajemnicom: sekretom, które Eden ukrywała przed nią, ale też sprawom, które sama zataiła przed Eden. Do Jess dociera, że chyba jednak nie znają się tak dobrze, jak jej się wydawało.

       Tytuł: "Tysiąc odłamków ciebie"

       Autor: Claudia Gray


       Seria: Firebird (Tom 1)

       Wydawnictwo: Jaguar

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Marguerite Caine dzięki swoim rodzicom – wybitnym fizykom – od dziecka poznaje najśmielsze teorie naukowe. Najbardziej zdumiewający wśród nich jest najnowszy wynalazek jej matki, urządzenie nazwane Firebirdem, pozwalające na podróż do równoległych wymiarów. Gdy ojciec Marguerite zostaje zamordowany, wszystkie poszlaki wskazują na jedną osobę – Paula Markova, błyskotliwego, ale enigmatycznego asystenta jej rodziców. Zanim dosięgnie go ramię sprawiedliwości, Paul ucieka do innego świata. Nie bierze jednak pod uwagę determinacji Marguerite. Z pomocą Theo, drugiego asystenta rodziców, Marguerite ściga Paula poprzez różne wymiary. W każdym świecie, do którego przeskakuje, spotyka inną wersję Paula, co sprawia, że zaczyna wątpić w jego winę i przestaje dowierzać własnemu sercu. Już niebawem wplątuje się w romans równie niebezpieczny, jak i kuszący.
       Tytuł: "Początek wszystkiego"

       Autor: Robyn Schneider


       Wydawnictwo: Moondrive

       Data premiery: 10 maja 2017r.


Ezra Faulkner jest gwiazdą swojej szkoły: popularny, przystojny i dobrze zbudowany. Miał nawet zostać królem balu maturalnego. Ale to było zanim… Zanim dziewczyna go zdradziła, auto roztrzaskało mu kolano, jego dobrze zapowiadająca się kariera sportowa legła w gruzach, a przyjaciele zdobyli się jedynie na to, aby wysłać mu do szpitala kartkę z życzeniami szybkiego powrotu do zdrowia. Cassidy Thorpe to dziewczyna inna niż wszystkie. Zjeździła kawał świata, nocą wykrada się z gitarą na dach internatu, tańczy tak, jakby krótka chwila miała trwać wiecznie, i zna naprawdę dziwne słowa. Spotkanie tej dwójki jest przypadkowe, ale zmieni ich życie na zawsze. Cassidy wciąga Ezrę do swojego niesamowitego świata, w którym nie ma końców – są tylko nowe początki.
       Tytuł: "Królewska klatka"

       Autor: Victoria Aveyard


       Seria: Czerwona królowa (Tom 3)

       Wydawnictwo: Moondrive

       Data premiery: 24 maja 2017r.


Mare jest pilnie strzeżonym więźniem zdanym na łaskę i niełaskę Mavena. Dręczą ją wspomnienia własnych błędów, a działanie Cichego Kamienia pozbawia ją mocy. Buntowniczka staje się dziewczyną bez błyskawic. Jednak i Maven otoczony jest wrogami. Z trudem utrzymuje kontrolę nad krajem oraz swoim więźniem. Mare czuje, że mimo nienawiści, którą żywi do Mavena, jest on prawdopodobnie jej jedyną szansą na przeżycie, zwłaszcza że Evangeline dąży do jak najszybszej egzekucji Czerwonej Królowej. Tymczasem Nowi i Czerwoni przygotowują się do wojny, bo nie chcą już dłużej pozostawać w ukryciu. Jest z nimi książę Cal, którego nic nie powstrzyma przed ratowaniem Mare.
       Tytuł: "Czerwień rubinu"

       Autor: Kerstin Gier


       Seria: Trylogia czasu (Tom 1)

       Wydawnictwo: Media Rodzina

       Data premiery: 24 maja 2017r.


Pewnego dnia szesnastoletnia Gwen odkrywa, że jest posiadaczką genu podróży w czasie – niespodziewanie przemieszcza się o sto lat wstecz. Okazuje się, że nie jest jedynym podróżnikiem - istnieje całe tajne bractwo, zajmujące się kontrolą dwunastu podróżników w czasie – Gwen jest ostatnim z nich. Szybko odkrywa, że jedenastym jest bardzo atrakcyjny dziewiętnastolatek: Gideon. Ale zakochiwanie się nie jest takie proste gdy się skacze tam i z powrotem w czasie i gdy trzeba wypełnić niebezpieczną misję w XVIII. wieku.
       Tytuł: "Franco"

       Autor: Kim Holden


       Seria: Promyczek (Tom 3)

       Wydawnictwo: Filia

       Data premiery: 24 maja 2017r.


Franco Genovese jest perkusistą w światowej sławy amerykańskim zespole Rook. Chłopak ma wszystko. Zabójczy uśmiech, tatuaże, talent, ostry dowcip. A przy tym wszystkim serce ze złota.
Wiedzie dobre, stabilne, nieskomplikowane życie.
Jednak wieczór spędzony w niepozornym barze w Los Angeles wszystko to zmienia.
Do jego świata wkracza Gemma Hendricks.
Pochodząca z północnej Anglii, odnosząca sukcesy młoda pani architekt. Właścicielka uroczego uśmiechu, ciętego języka i nad wyraz ufnego serca.
Natychmiast coś ich do siebie przyciąga. Gemma i Franco z miejsca się zaprzyjaźniają.
Ich znajomość nie potrwa długo, ponieważ kiedy za kilka dni wrócą do domów, rozdzielą ich tysiące kilometrów. A może coś się zmieni? Gemma ma pewne bliskie sercu marzenie.
Gdy Franco postanowi pomóc dziewczynie w spełnieniu go, wszystko może wywrócić się do góry nogami.

      Tytuł: "Serce ze szkła"

       Autor: Emma Scott


       Wydawnictwo: Filia

       Data premiery: 7 czerwca 2017r.


Kacey Dawson zawsze żyła na krawędzi – podejmowała impulsywne, czasem lekkomyślne decyzje. W tej chwili, jako wiodąca gitarzystka dobrze zapowiadającego się zespołu, stoi na progu sławy i bogactwa. Jednak porażka na koncercie w Las Vegas grozi całkowitym zrujnowaniem kariery. Dziewczyna budzi się z gigantycznym kacem, nie pamiętając zdarzeń ubiegłej nocy ani tego, w jaki sposób skończyła na kanapie u swojego kierowcy… Jonahowi Fletcherowi kończy się czas. Zdaje sobie sprawę, że jego sytuacja jest beznadziejna, więc przyrzeka sobie, by jak najlepiej wykorzystać pozostałe mu miesiące. Ma jeszcze w planach zobaczyć wystawę swojej instalacji ze szkła w prestiżowej galerii sztuki… Nie planował natomiast zakochać się w nieokrzesanej, nieprzewidywalnej rockmence, która usnęła po imprezie w jego domu. Jonah dostrzega, że Kacey zmierza ku zatraceniu. Pozwala jej zostać u siebie przez kilka dni, by zdołała wytrzeźwieć, doprowadzić się do porządku i pozbierać myśli. Żadne z nich nie spodziewa się, że poczują coś głębokiego, czystego i ważnego… Coś kruchego jak szkło, co pod koniec może się roztrzaskać na milion kawałków bez względu na to, jak mocno będą starali się to trzymać.
       Tytuł: "Słońce też jest gwiazdą"

       Autor: Nicola Yoon


       Wydawnictwo: Dolnośląskie

       Data premiery: 14 czerwca 2017r.


Natasha urodzona na Jamajce od ósmego roku życia mieszka w Stanach. Jej rodzice przebywają w USA nielegalnie i zostają deportowani na Jamajkę. Natasha jest załamana i wściekła na ojca – to przez niego rodzina musi wracać tam, skąd przyjechała. Wierzy w naukę, a nie w miłość. Zwłaszcza po tym, jak zdradził ją chłopak.

      Tytuł: "Woda, która niesie ciszę"

       Autor:Brittainy C. Cherry


       Seria: Elements. Żywioły (Tom 3)

       Wydawnictwo: Filia

       Data premiery: 21 czerwca 2017r.


Nasze życie jest tylko ich sumą. Niektóre są bolesne, pełne cierpienia. Inne piękne, pełne nadziei i przyszłych obietnic.
Miałam w życiu wiele ważnych, zmieniających, stawiających przede mną wyzwania chwil. Momentów, które przerażały i pochłaniały. Jednak największe z nich – najbardziej wzruszające i chwytające za serce – dotyczyły jego. Miałam dziesięć lat, gdy straciłam głos. Skradziono dużą część mnie, a jedyną osobą, która naprawdę mnie słyszała, był Brooks Griffin. Stanowił światło moich mrocznych dni, był obietnicą jutra, dopóki jego samego nie spotkała tragedia. Dramat, który zatopił go w morzu wspomnień.  Oto historia chłopaka i dziewczyny, którzy kochali siebie nawzajem, ale nie kochali samych siebie. Opowieść o życiu i śmierci. O miłości i niedotrzymanych obietnicach.
O chwilach.

Zapowiadają się ciężkie tygodnia dla mojego portfela. "Chłopak z innej bajki", "Wszystkie twoje marzenia", "Franco" i "Woda, która niesie ciszę" to moje absolutne 'must read', ale oprócz tego chętnie przygarnę nowe wydanie "Czerwieni rubinu" i "Królewską klatkę".
"Czereśnie zawsze muszą być dwie" zainteresowały mnie po recenzji Cat Vloguje. Opis "Serca ze szkoła" mnie zaintrygował, więc na pewno chętnie ją przeczytam. Jeśli oczywiście znajdę na to czas i chęci, bo ostatnio bywa z tym u mnie różnie...


A Wy na jakie książki czekacie?


Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.